Потопете се в морски и летни приключения с Музейко

Над 40 тематични инсталации, посветени на водното богатство и отговорността към природата
ще пренесат софиянци и гостите на София близо до морския бряг

С покачването на температурите се засилва и желанието за развлечение и летни емоции за всички, а в Музейко водните приключения са без ограничения. Не е нужно да носите слънцезащитен крем или чадър, няма значение дали навън е рекордно горещо или има силна лятна буря, преживяванията ще бъдат приятни за всички възрасти.

Повече от 40 инсталации, изложби, творчески работилници и експерименти, подготвени от екипа на най-големия детски научен музей в Югоизточна Европа, не просто ще пренесат софиянци и гостите на София близо до морския бряг, но ще ги запознаят с различни водни създания, ще научат интересни факти за природни явления, процеси и феномени в океаните и моретата. Ще поставят на фокус водата, като е жизненоважен споделен ресурс, който се предава от поколение на поколение и е един от най-важните за хората и околната среда.

Водни приключения са за всички възрасти - дори и в делничните дни през месец юли, всички деца над 2 годишна възраст ще намерят своето лятно забавление в Музейко. Най-малките също ще могат да се потопят в приказния свят на морското дъно. Специалното кътче за приказки ще ги запознае със същества като раци, морски звезди и медузи. Приказката се провежда два пъти дневно, всеки делничен ден (без понеделник), a събота и неделя са предвидени три възможности за посещение. Любознателните каки и батковци над 5 години ще научат с какво се хранят рибките и какво правят, когато са гладни. Тематични творчески работилници за пъстри рибки, светещи картички и други чудеса ще помогнат на децата да развиват въображение и търпение. Образователните сесии в Експериментариума на вторият етаж са за любознателните откриватели над 7 годишна възраст. Там те ще търсят отговори на въпроси: Кой движи морските течения? Защо са важни? Защо ги наричаме “двигатели на климата”? Сесиите се провеждат три пъти дневно и обещават да бъдат изключително интересни.

През уикенда програмата продължава с още повече активности, защото събота и неделя семейните забавления по традиция са повече. Изненадите започнаха още в първия юлски уикенд с отворената лаборатория „Как да бъдеш силен в океана“. Експериментите в лабораторията разкриват тайните на водораслите, а демонстрация на различни научни опити представя тяхното приложение в ежедневието. Младите експериментатори ще могат да посетят лабораторията и на 13 юли, когато е един от трите специални дни в юлската програма на Музейко. Общо 6 са специалните дни през горещите  летни уикенди – 13, 21 и 28 юли  и три през м. август. Специалните дни предлагат на децата интересни срещи с учени, природозащитници, водещи специалисти и популярни лица с различни професии. Всички те разкажат на децата важни стъпки, за опазаване на природата и да ценят водата като безценен ресурс, откривайки скритите богатства на природата.

И август ще продължи с грижа към природата и водните приключения в търсене на отговори по важни въпроси за всеки: Колко литра вода изразходваме в ежедневната ни дейност? Как може се събираме и използваме дъждовна вода? Как да опазим горите? Защо водата е най-ценния ресурс на нашата планета?

Лятната ваканция е тук, и Музейко отново кани всички малки и големи откриватели на незабравимо пътешествие.  Приключенията ще развълнуват и вдъхновят децата да научат повече за морските дълбини, теченията, обитателите на океаните и природата.

Разгледайте пълната програма за всеки ден от седмицата, като изберете предпочитаната дата за посещение през м.юли в календара на Музейко.
===
За Музейко:
Общински културен институт Научно-образователен детски център "Музейко" е най-големият детски научен музей в Източна Европа. Музейко е създаден по модела на най-добрите детски научни центрове в света, като съобразява резултатите от най-новите проучвания за детското развитието и процесът на учене при деца на различни възрасти. Открийте повече за Музейко на адрес: https://www.muzeiko.bg/

 

09.07.2024