Никола Барбутов: София се нареди сред 12-те най-влиятелни града в Европа

София стана част от ексклузивен клуб на най-добрите градове в Европа, след като преди броени седмици бе избрана за член на Изпълнителния комитет на Eurocities. Това мнение изказа в студиото на „България Сутрин“ на Bulgaria ON AIR заместник-кметът на столицата в направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов.

„София е член на организацията от над 10 години, но членовете на самата организация са над 300, докато изпълнителният комитет се състои от 12 града. Това е управляващият орган, който взима решения и представлява организацията на градовете. Сред тези 12 града са такива като Виена, Барселона, Осло", каза Барбутов. Столицата ни бе избрана сред осемте кандидата за двете свободни места.​​​​​

Членовете на Изпълнителния комитет ще работят директно с новите европейски комисари по различните теми, като например възможността градовете да получават директно финансиране, а не, както е сега, през управляващи органи и „дневният ред“ на градовете да влезе в дневния ред на Европейската комисия и Европейския парламент.

Столицата ни ще разполага и с повече възможности за финансиране, разбира се – на конкурентен принцип, уточни заместник-кметът. И тъй като голяма част от европейското финансиране е обвързана с изискването за партньорства, членството ни в мрежата дава на столицата ни повече възможности за такива. В момента Източна Европа е слабо застъпена с проекти по „Хоризонт“ или „Интеррег“, като 90% от тези проекти са на градове западно от Виена. А като член на Изпълнителния комитет София може да ръководи подобни проекти и получава предварителна информация за планираните програми и бъдещи приоритети. Една от програмите, в които столицата ни участва в момента в рамките на Eurocities, е за намаляване на отпадъците и повторно използване на ресурсите, като дъждовната вода например. По думите на Барбутов членството в Изпълнителния комитет ще допринесе за по-добра представителност на града ни на големи международни форуми и събития и привличане на работни групи по оперативни теми.

София се развива в последните месеци изключително добре и като туристическа дестинация и отчита сериозен ръст на туристите, поясни още заместник-кметът. Той е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата от преди Covid-19, а за първото полугодие повишението е с още 7% на годишно ниво. Това повишение Барбутов отдава на достъпността на полетите благодарение и на нискотарифните превозвачи, а не толкова на самия интерес към туристическия продукт. Общината възнамерява да обособи втори градски център около т. нар. „Еврейски квартал“ (който почти изцяло съвпада с границите на стария квартал Ючбунар, б. ред.), работи се и по евентуалното включване на минералните води в туристическия продукт на София.

Ако в момента на един турист може да са достатъчни и три часа, за да разгледа повечето забележителности на столицата, искаме до края на мандата да направим така, че  да не стигнат и три дни, поясни още Никола Барбутов.

 

03.07.2024