Кметът на София Васил Терзиев участва в 13-тия форум, посветен на стратегията на ЕС за Дунавския регион

Кметът на Столична община Васил Терзиев взе участие в 13-тия форум, посветен на стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се проведе във Виена. По покана на кмета на Виена, Майкъл Лудвиг, Терзиев се включи в дискусия заедно с градоначалниците на Кишинев, Будапеща, Сараево, Загреб, Одеса и Виена. Васил Терзиев подчерта, че интеграцията и иновациите са от решаващо значение за бъдещето на Дунавския регион. Това бе първото събитие, на което кметовете на столиците на страните, през които минава Дунав, имаха общ панел. 

Кметът Терзиев подчерта, че столиците са ключови за оформянето на значителна част от икономиката на всяка държава. “Събитията, които се случват в големите градове, оказват значително влияние върху начина, по който нашите държави функционират като цяло,” подчерта Терзиев и допълни, че съвместната работа и обединяването на усилията в различните сектори е изключително важно.

Васил Терзиев акцентира, че ангажирането на гражданите в управлението е от решаващо значение. “От първия ден ние имаме едно основно предизвикателство - как да включим по-активно гражданите във  взимането на решения за подобряването на града ни. Най-голямата заплаха за демокрацията в нашия град, в държавата ни, е малката ангажираност и това се потвърди на последните избори, когато само около 34% гласуваха.” По думите му много граждани смятат, че гласовете им не се чуват и са скептично настроени относно ефективността на политиците. Сред основните си приоритети Терзиев определи именно да се справи с това недоверие, за да може да привлече отново хора от всички области, независимо дали става въпрос за публични, частни или неправителствени организации. “Ние се стремим не само да се вслушваме в техните нужди, но и да предоставяме ефективни решения, за да постигнем по-голям успех заедно,” допълни Терзиев.

Градоначалникът на София постави фокус  и върху важността на прозрачността: "Ние залагаме на прозрачността. Искаме да трансформираме общината от най-затворената преди години, до най-прозрачната. Публикуваме  информация, свързана с работата ни, и правим това, за да може тя да бъде разбираема за хората. Защото когато хората разбират какво се случва, могат да задават въпроси и стават част от процеса."

Кметът на София изрази своята надежда и увереност за бъдещите перспективи на Дунавския регион: “Вярвам, че ако работим заедно като общество, като група от градове и като част от ЕС, можем да бъдем много по-успешни.” По думите му основната цел на всички в публичния сектор трябва да бъде възстановяване на доверието в институциите чрез прозрачност, внасяне на нови идеи и по-голямо участие на гражданите.