Зам.-кметът Илиян Павлов: София е първият град на Балканите, който тества водороден автобус и има мобилна зарядна станция

"София е първият град на Балканите, в който гражданите ще могат да се възползват от тестовия водороден автобус. Радвам се, че от нашия град започват „Дните на водородната електромобилност в България“. София е град, който се стреми да развива новите технологии и да бъде иновативен. Затова благодаря на „Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия“ (BGH2A) на проф. Владикова и Европейската комисия за включването на София в тази зелена инициатива." Това каза заместник-кметът по направление транспорт и градска мобилност на Столична община Илиян Павлов в рамките на откриването на "Дните на водородната електромобилност в България".

Заместник-кметът по транспорт призова гражданите на столицата да се качат във водородния автобус. Той ще се движи в София от 18 до 20 юни.

София продължава да доказва, че работи за подобряване на качеството на въздуха в града.

"Столична община представи инвестиционна програма за 1 милиард лева за нови 500 превозни средства", посочи също Павлов. Той съобщи, че в нея са заложени тролейбуси от ново поколение – зареждането им ще става от контактната мрежа по време на движение. Приоритет остава и скоростният трамвай по бул. "Тодор Каблешков" до "Дървеница".

Гражданите ще имат възможност и да тестват първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Демонстрационният водороден електрически автобус Toyota Caetano и водородна електрическа кола – Hyundai NEXO ще бъдат в София тестово. Организатор на инициативата е Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A) в партньорство с Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС).

Основната цел на партньорството за чист водород е да допринесе за Зелената сделка на ЕС и стратегията за водорода чрез оптимизирано финансиране на научноизследователските дейности. Партньорството за чист водород е наследник на съвместното предприятие "Горивни клетки и водород 2"