Кметът Васил Терзиев: Прозрачността и намаляването на риска от корупция при обществените поръчки насърчава конкуренцията и инвестициите

Столичният кмет участва в дискусия, организирана от Базелския институт за управление с участието на посолство на САЩ на тема антикорупция

Екипът ми и аз сме поели ангажимент да се борим с корупцията във всичките ѝ форми, защото сме убедени, че възпирането ѝ не само допринася за развитието на нашия град, но и променя перспективата пред всички и ни прави по-устойчиви на рискове и предизвикателства. Това каза кметът на София Васил Терзиев, който участва в дискусия, организирана от Базелския институт за управление с участието на посолство на САЩ на тема антикорупция. Тема на форума бе „Българска платформа за колективни действия: Добавената стойност на мрежата Blue Dot (Blue Dot Network)“.

Кметът Терзиев изрази подкрепата си за обединяване на различни заинтересовани страни за подобряване на бизнес средата в България чрез повишаване на прозрачността при обявяване на обществени поръчки. Прозрачността изгражда доверие, а доверието привлича инвестиции, посочи също столичният кмет.

В срещата взеха участие посланиците на САЩ Н. Пр.Кенет Мертен и на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара, както и Никола Бонучи – член на Управителния съвет на Базелския институт за управление, Никола Алока – председател на Комитета за борба с корупцията, бизнес в ОИСР, заместник-министъра на финансите Мартин Дановски и заместник-кметът на София Никола Лютов.

Уверен съм, че прозрачността е най-доброто оръжие срещу корупцията. Задача на институциите е да възстановим доверието на обществото – това е една от най-важните цели за опазването на демокрацията и развитието на инвестиционния потенциал, подчерта Васил Терзиев. Този процес започва от откритостта. Битката с корупцията е моя лична кауза. Убеден съм, че ключът към ефективната борба с корупцията изисква системен, а не инцидентен подход, каза също столичният кмет.

Терзиев заяви, че Столична община започна работа по осигуряване на прозрачност като проведе при пълна прозрачност представянето и обсъждане на бюджета на София за 2024г. И предстои да започне обсъждане за подготовката на новия бюджет още през август.

Всеки месец публикуваме отчет на приходите и разходите на Столична община, каза също Терзиев. Той посочи и установената незаконосъобразност при 21 от общо 24 обществени поръчки  по важни проекти за София. За нас е изключително важно те да бъдат направени както трябва, знаем, че лошите поръчки водят до компрометирано изпълнение и ниско качество за градската среда, подчерта столичният кмет.

Васил Терзиев информира, че заедно със своя екип работи за внедряването на цялостна система за оценка на риска и на контрол.
Прозрачността и намаляването на риска от корупция при обществените поръчки насърчава конкуренцията. Затова искаме да насърчим повече фирми да участват директно, а не както често се случва те да са малко, обясни Терзиев.

По думите на столичният кмет Мрежата Blue Dot ще помогне за насърчаване на инвестициите в качествена инфраструктура, а това е жизнено важно за устойчивото развитие на градовете.
Учредяването на Българска платформа за колективни действия (BCAP) ще доведе до подобряване на процесите на възлагане на обществени поръчки в България. Като столица София трябва да се развива иновативно. Включването на града в платформата ще бъде добър пример на национално ниво за прозрачност и откритост.

Целта на инициативата е подобряване на процесите на възлагане на обществени поръчки в България, както и да се обсъдят потенциални проекти, в които би могло да се приложи сертифицирането Blue Dot, подкрепено от други механизми, като например Механизма за оповестяване на високо ниво (HLRM) и пактовете за почтеност.
На форума бе отправена покана София да се включи в мрежата Blue Dot. Предстои да бъдат разгледани проекти, от които да се предложат за сертифициране пилотни проектни идеи и те да бъдат успешен пример. Заместник-кметът Никола Лютов посочи, че е възможно София да предложи 2-3 проекта до септември.

Blue Dot е доброволна, фокусирана върху частния сектор и подкрепяна от правителството мрежа за сертифициране на инфраструктурни проекти. Има за цел да помогне за катализирането на инвестициите в качествена инфраструктура, като предостави доверен сигнал на инвеститорите и другите заинтересовани страни, че проектите са екологично и социално устойчиви, отворени, прозрачни и икономически ефективни.

На дискусията присъстваха и представители на бизнес и браншови организации като Асоциация на индустриалния капитал (АИС), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и др. Чрез видеоконферентна връзка се включи и Ричард Нефю – координатор за глобалната борба с корупцията, Държавен департамент на САЩ.