55 филма в програмата на 32-то издание на Киномания (15 – 29 ноември)

55 филма ще покаже 32-рото издание на Киномания, което започва на 15 ноември. Това стана ясно на основната пресконференция, която се проведе днес в Клуб 1 на НДК.

Г-н Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, каза: „За 32 години почти 1 млн. зрители са посетили фестивала, който започва като Световна кинопанорама. Може би въздействието е било върху милиони като цяло, тъй като тези хора са предавали своите впечатления и емоции на семействата и приятелите си. Спомняте си годините, когато, за да се докоснеш до голям емблематичен филм, трябваше да посетиш НДК, зала 1 и Световната кинопанорама! Много малко фестивали и събития са се запазили толкова дълго време. Това е другата ни посока тази година – отделяме внимание и на процесите, които правят фестивала устойчив и му дават перспектива и бъдеще. Убеден съм, че тази година ще бъде интересно, емоционално”.

От името на Столична община приветствие поднесе г-жа Биляна Генова, директор на дирекция „Култура”: „Киномания е един от фестивалите, които имат огромна заслуга за това София да бъде творчески град на киното на ЮНЕСКО от 2014 г. насам и да защитава тази титла с всяка изминала година. Това е възможно благодарение на приобщаването не само на киноманите, но и на всички хора на града, както и гостите на столицата, и децата на града ни, към това велико изкуство. Благодаря изключително много за нивото, което поддържа Киномания, и за това, че НДК е едно от най-красивите и емблематични места за култура в града ни” – сподели още г-жа Генова.

Киномания и тази година се провежда като част от Календара на културните събития на Столична община.

Г-н Пиер Гийме, културен аташе на Френския културен институт, представи френската програма в рамките на кинопанорамата, включваща 9 филма с акцент върху комедиите със социален привкус, както и анимацията „Белия зъб” по класическата книга на Джек Лондон.

Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, разказа интересни подробности за филма „Те” на големия режисьор Паоло Сорентино.

Четири български игрални, един български документален филм и една копродукция с българско участие ще имат своите премиерни прожекции в кино „Люмиер Лидл” по време на Киномания. Екипите им представиха своите продукции.

Режисьорът Костадин Бонев и акторът Пенко Господинов анонсираха „Далеч от брега”, режисьорът и сценарист Киран Коларов, продуцентката Галина Тонева и актьорите Каталин Старейшинска и Ованес Торосян споделиха какво ги е заинтригувало в работата им по филма „Мълчанието на сестра ми”, а продуцентът Павел Павлов и младият актьор Константин Гергинов разказаха за филма на режисьора Мария Веселинова – „Смарт Коледа”.

Документалият филм на режисьора Георги Тошев „Соня Йончева. Sempre Libera” е документалното заглавие в тазгодишната Киномания. Повече за него разказа Ема Константинова – съсценарист и режисьор по монтажа на филма.

В програмата на Киномания е включена и една провокативна копродукция с българско участие, спечелила две награди на фестивала в Карлови Вари: „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”. Интересни подробности за нея разкри продуцентът от българска страна Росица Вълканова.

На финала от НДК обявиха, че екипът на Киномания стои зад мистериозната тийзър кампания „Коя е Невена?”, в която в продължение на няколко седмици София бе залята с черни плакати с червен надпис „Коя е Невена?”, а после същият въпрос се появи на ключови кръстовища в столицата. Акцията се оказа част от кампанията за популяризирането на филма „Времето е наше”, който ще даде официален старт на Киномания на 15 ноември.

В последния етап от кампанията една от актрисите във филма – Ирини Жамбонас – направи мълчалив пърформанс по време на пресконференцията, четейки книга с надпис „Коя е Невена?”.

„Невена е образ от филма „Времето е наше”, героиня в книга, фикция, но и реалност. Невена е по-доброто „аз” на всеки от нас. Невена е магията, която само киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното” – призоваха организаторите от НДК.

Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.

Гледайте селекцията на Киномания `2018, за да видите големите филми преди големите награди!

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.
 

 

 

05.11.2018