Зам.-кметът на София Иван Василев предлага повече средства за транспорт, ремонти и образование

С промени в Бюджета на общината ще се осигурява увеличението на заплатите на медицинските сестри

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев предлага промяна на Бюджета на Столична община, с която ще бъдат осигурени средства за заплащанията на медицинските сестри, заем за две транспортни дружества и за ремонти на уличната мрежа в града. За съжаление, днес Столичният общински съвет не пожела да разгледа предложения от заместник-кмета доклад.

"Въпреки това ще продължим да търсим подкрепата на общинските съветници за предлаганите промени в Бюджета на общината. Това е подкрепа за цели сектори, а не подкрепа за промяната на Бюджета на Терзиев. Предлаганото увеличение на средствата ще даде възможност за достойно заплащане на медицинските специалисти и много сектори в града също да получат подобрение", заяви Василев.

"Тази година кметът на София Терзиев постигна това, което много правителства и нито един кмет на столицата не можаха да направят преди него – да осигурят достойно възнаграждение за медицинските специалисти в сектор „Детско здравеопазване“.

Василев обясни, че са търсени средства от държавата. "До момента не са осигурени средства от държавата и затова внасяме предложения за промени в Бюджета, които да регламентират възнагражденията на медицинските специалисти, – посочи също столичният заместник-кмет. – Проведохме разговори с две правителства, за да осигурим държавно финансиране. Водим разговори с Министерство на финансите, но до момента финансиране не е осигурено. Очакваме да се състави редовно правителство и средствата за медицинските сестри да бъдат отпуснати от държавата. След постъпване на финансирането ще внесем допълнителна актуализация на Бюджета на общината, – посочи Василев. – В промяната в Бюджета, която предлагаме, регламентираме и няколко други предложения за града.

Предлагаме 5 млн. лева да бъдат насочени за ремонти на уличната мрежа, за да бъдат оправени пътните неравности през летния сезон. Средствата няма да са достатъчни, но ще може да подобрим състоянието на пътната инфраструктура в града, заяви още Василев.
Предлагаме и средства за образователни и културни институти на общината. По този начин осигуряваме подкрепа за цели сектори в града.
Отпускат се и средства за заем на „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“, за да могат дружествата да покрият своите задължения, натрупани през годините."

Общинският съветник Андрей Зографски от ПП – ДБ (Спаси София) също заяви, че в СОС е внесен доклад за програма от рекордни инвестиции от 1 млрд. лева за градския транспорт. Осигурихме рекорден бюджет за транспорта тази година и сега предлагаме програма за инвестиции за модернизация на превозните средства, за закупуване на нови трамваи и автобуси. Тези политики са отражение на нашите приоритети, посочи Зографски и заяви, че разчита общинските съветници да подкрепят предложението.

13.06.2024