Кулинарна магия в София: Денят на хранителната безопасност превръща готвенето в инструмент за социална интеграция

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Света Марина” стана арена на специално кулинарно събитие, посветено на Световния ден за безопасност на храните. По инициатива на Надежда Бачева, заместник-кмет по социални дейности и интеграция на хора с увреждания, заедно се събраха деца и възрастни от различни социални заведения в уникална кулинарна среща, водена от любимия на всички шеф Иван Манчев.

Кулинарната работилница акцентира на темите за хранителна безопасност и здравословно хранене, с фокус върху пряката връзка между качеството на храните и общото здравословно състояние. "Да готвиш означава да обичаш. Важно е всеки от нас да знае как да се грижи за себе си и да поддържа здравословен начин на живот чрез храната, която приготвя" – заяви шеф Манчев. Той насърчи участниците да вложат не само знания и умения, но и сърце във всяко ястие, което приготвят.
Заместник-кметът Надежда Бачева изрази своите благодарности към всички участници, подчертавайки силата на общността и интеграцията: "Благодаря ви за ентусиазма и усилията, които вложихте днес. Всяка ваша стъпка помага на нашите деца да се чувстват ценени и обичани. Важно е да продължаваме да отваряме врати и да създаваме възможности за тяхното развитие."

Участниците, включително деца от центрове за настаняване от семеен тип и деца с увреждания, приготвиха разнообразни тапаси, които бяха оценени от журито. Най-добре представилите се получиха награди, но акцентът беше върху придобиването на нови умения и знания.

Събитието е част от Календара с инициативи по случай Месеца на детето. Събитието изпраща силно послание, че всяко действие в полза на общността е стъпка към по-здравословен и справедлив свят за всички.