Васил Терзиев откри първата конференция на немската бизнес организация Baden-Baden в София 

Историите на редица немски компании в столицата показват какво може да се постигне тук, заяви кметът Терзиев

Първата конференция на германската организацията на бизнес лидерите Baden-Baden BBUG бе открита от кмета на София Васил Терзиев. За първи път бизнес срещата на предприемачи, лидери от организацията, се провежда в София и повечето от участниците са за първи път в България. На събитието присъства и посланикът на Германия Н. Пр. Ирене Планк.

София е много хубав град, древен и съвременен, който има редица възможности, както за туризъм, така и за бизнес, каза Васил Терзиев в обръщението си към бизнес лидерите. 
София формира половината от икономиката на България. Градът е привлекателно място за инвестиции, защото тук са младите талантливи хора и има добра инфраструктура. Важно за развитието на страната ни е това, че тя е част от Европейския съюз, което определи пътя на София и България към демократичните промени, посочи също столичният кмет. 

Показателно за възможностите за бизнес в столицата са направените вече германски инвестиции, заяви Терзиев и каза, че те са свидетелство за успех. Историите на редица немски компании в столицата показват какво може да се постигне тук. София има много възможности и голям потенциал. Като туристи можете да видите много, но и като инвеститори – също. Това са интелигентни решения, ИТ бизнес, декарбонизация, зелена трансформация. Терзиев даде пример с компанията „Сименс“, която е доставчик на новите метровлакове за метрото и системите за автоматика.

По думите на Терзиев са необходими повече инвестиции от експортно ориентирани компании. Това ще помогне за преодоляване на изоставането на страната ни в сравнение със западните държави, за правилната интеграция и демокрация. Както напоследък виждаме в други страни от ЕС като Словакия и Унгария. Виждаме, че България се интегрира и развива икономиката си благодарение на инвестициите, които се правят, и присъединяването на страната ни към ЕС. Това помага за привличането на млади, образовани и квалифицирани хора, които да се завърнат и да останат в България, заяви също кметът Терзиев.

Терзиев посочи, че политическата нестабилност влияние върху живота на хората. Ако България има успех в присъединяването си към ЕС и привличането на инвестиции, то все още остава проблемът със задържането на младите хора в страната. И това е наша важна цел – да задържим и върнем младите хора в страната си.

София има много хубава природа, минерални води, но все още не е развита уелнес- и спа индустрията; редица културни събития, все още няма развит културен туризъм. Много манастири са разположени около София, но не е развит религиозният туризъм, заяви също Терзиев.

Терзиев подчерта, че в лицето на общината чуждестранните инвеститори могат да разчитат на добър партньор. "Моята врата и на моя екип винаги е отворена, каза също столичният кмет.

Васил Терзиев пожела на чуждестранните гости на имат възможност да разгледат София и да се насладят на престоя си в града.