Кметът на София награди малки програмисти

Четирима ученици от София бяха отличени със специалната награда на кмета на Столична община Васил Терзиев за иновативен проект в Националната Олимпиада по програмиране на Scratch и Roblox – Advance Web Cup. Церемонията се проведе на 5 юни 2024 в Столичната община.

Олимпиадата дава възможност на децата да покажат креативност и технически умения в света на дигиталните технологии.
Кметът Васил Терзиев поздрави участниците в състезанието и връчи плакет и материална награда на учениците от София, отличени с най-висок брой точки в съответните възрастови групи.

В категорията Scratch за възрастова група 1. – 2. клас специалната награда получи Карина Юмук. Ерик Панов е носителят на наградата във възрастова група 3. – 4. клас, отново в категория Scratch. С двете специални награди в категория Roblox при 4. – 7. клас бяха отличени Кристиан Атанасов и Николай Христов. Малките програмисти получиха награди и от организатора на Advance Web Cup Станислав Тодоров.

“Винаги съм се чудил на хората, които критикуват младото поколение, че не било толкова добро, колкото предишното. Това абсолютно не е вярно. Вие имате талант, имате желание да се учите, да се развивате. И имате много повече възможности от нас, което ще ви направи по-добри. Искам да ви пожелая да продължавате да се изучите, да прилагате наученото тук и да помагате България да се развива” – каза Терзиев.