Никола Барбутов, зам.-кмет на София, и арх. Здравков връчиха награди в конкурса „Къща на годината“

"Поздравявам организаторите на конкурса „Къща на годината“, които откроявате най-добрите постижения в жилищната архитектура и отговорната работа на проектантите, а всички наши градове имат нужда от добрия пример и добрите проекти." Това каза Никола Барбутов, заместник-кмет на София по направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ в приветствие на церемония за връчване на наградите на националния конкурс.

Никола Барбутов връчи награди за най-добре реализиран интериорен проект за 2023 г. в категория „Апартаменти“ на четири архитектурни бюра: студио Motif Architecture; арх. Явор Макьов, Proconcept studio; Ирена Румен, Interio Studio и студио En-Tre studio.

Заместник-кметът Барбутов пожела на всички архитекти да имат въображението и вдъхновението да създават по-красиви и функционални домове, по екологични и „умни“.

"Идеалният дом днес не са луксозните мебели, а цялостната среда, удобството, връзката с природата, възможностите за пестене на енергия и икономичното използване на ресурсите. Принципи, които „Новият европейски Баухаус“ поставя пред всички нас, за проектите, които реализираме в градска среда, за да отговорим на предизвикателствата на настоящето и да градим устойчиво бъдеще" – посочи също Барбутов.

Главният архитект на София Здравко Здравков връчи Втора награда за проект за еднофамилна къщи на арх. Пенка Станчева, PS Architects за нейната Къща на брега на езерото.

Арх. Здравков посочи, че "през последните години създадохме система от стандарти за улици в центъра на града. Средата е тази, която ни кара да се чувстваме по-добре. Възложихме пълно сканиране на всички фасади по бул. “Екзарх Йосиф“. Наследството, което имаме, трябва да се пази и върне към неговия живот. Централните хали, след направената реконструкция, се върнаха към първоначалния облик от проекта на арх. Торбов. Като Столична община ние ще продължим да работим за възстановяване и опазване на културно-историческото наследство на София.

Голямата първа награда и Сребърен гвоздей получи арх. Александър Йончев, Simple. Architecture.

 

05.06.2024