Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати с възможност за заместваща грижа

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по откриването.

Новооткритият център, разположен в район "Слатина", разполага с 30 места и е оборудван по всички съвременни стандарти за предоставяне на качествени социални услуги. Той е разположен на три етажа и е обзаведен така, че да осигури безопасна и стимулираща среда за своите посетители. Центърът предлага не само дневна грижа, но и възможност за временно настаняване, когато това се налага заради лечение или други нужди на близките.

"С усилията на множество колеги и след упорита работа успяхме да превърнем това място в реалност, която ще подобри живота на много семейства", коментира Бачева. Тя сподели още, че именно заради усилената работа Центърът все пак е започнал да работи, защото заради забавяне при изпълнението на проекта преди две години са били загубени 1,2 млн. евро европейско финансиране.

В Центъра ще работят квалифицирани специалисти, включително медицински сестри, социални работници и терапевти, които ще предлагат индивидуализирани програми, адаптирани към нуждите и възможностите на всеки посетител. Всичко това е възможно благодарение на финансирането, осигурено от Столичната община и държавата.

Бачева посочи още, че Столичната община работи в посока за по-добра инфраструктура за хората с увреждания, като целта е подлезите и тротоарите в столицата също да бъдат достъпни за хората с увреждания. "Надявам се до края на мандата София да стане достъпна за хората с увреждания", допълни тя.

"Това е една стъпка напред към по-достъпна София, където всеки има право на достойнство и качествен живот", заяви кметът на район "Слатина" Георги Илиев, който също присъства на откриването.

С откриването на този Център Столичната община подчертава своя ангажимент към подобряването на социалната инфраструктура и подкрепата за хора с увреждания, с надеждата София скоро да стане напълно достъпна за всички свои жители.