София празнува 1 юни

Столичната община и Фондация „Изиарт“ канят децата на над 40 културно-образователни събития с ВХОД СВОБОДЕН!
 
На 1 юни (събота) София ще отпразнува Деня на детето с традиционната инициатива „Детски панаир“, любима на малчуганите и техните родители. Над 40 културно-образователни събития за деца включва тазгодишното издание на „Детски панаир“ в столицата, което отново ще се проведе на площада пред Народния театър „Иван Вазов”, в Градската градина и в близките музеи и галерии. „Детски панаир“ е традиционно събитие в Календара на културните събития на София, което се реализира на 1 юни от Фондация „Изиарт“ и Столичната община. Организаторите са осигурили отново ВХОД СВОБОДЕН за всички занимания в програмата.
 

Фотограф: Етюдите на София

Тази година основна тема на празника ще бъде културно-историческото наследство и опазването на околната среда, специални игри са подготвени по темата. Работилниците ще се проведат от 11:00 ч. до 19:00 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и Националния етнографски музей към БАН се очакват „Търсачи на съкровища“, в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и „Преоткрий София“ – градска архитектурна игра.
Децата ще могат да се включат в тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица, народни костюми, кукерски маски и т.н. За малчуганите, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници – по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, детски играчки, макиаж и т.н.
 
На сцената на „Детски панаир“ пред Народния театър „Иван Вазов“ ще има атрактивна програма – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Отново ще бъде показана истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на пожарникари.
 
Събитието във фейсбук:
https://www.facebook.com/events/1117854536159671?ref=newsfeed
 
„Детски панаир“ е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития в началото на лятото. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата посредством творчески ателиета както на открито, така и в редица културни институции (музеи и галерии). Проектът не е комерсиален – Фондация „Изиарт“, Столичната община и партньори осигуряват на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в разнообразните работилници. Столичната община финансира „Детски панаир“ в рамките на Календара на културните събития на София.


Софийският зоопарк ще е отворен с вход свободен


На 1 юни Столичният зоопарк ще работи с вход свободен за всички посетители. Това е великолепна възможност да бъде посетен най-старият и най-голям зоопарк на Балканския полуостров.


Празник на цитаделата на Кокалянски Урвич
На 1 юни археолозите от съвместния екип на Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей към БАН, работещи по проект In situ fresco организират съвместно с район "Панчарево" и Църковното настоятелство при храм "Свети Димитър" – Панчарево празник на цитаделата на Кокалянски Урвич и в разположения наблизо съвременен манастир "Св. Николай Летни".


Първи юни в подземната железница на София 


Скъпи деца, за тези от вас, които се интересуват как се движи и управлява Софийското метро, Столичната община и „Метрополитен” ЕАД ви подготвиха за четвърта поредна година възможността за едно вълнуващо и по-различно преживяване на детския празник тази година.
На 1-ви юни, между 10:00 и 15:00 ч., ви даваме възможност да седнете на горещия стол в тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне" и да изпитате тръпката лично да „подкарате” учебен влак. Тази година сме ви приготвили и ново преживяване – посещение на халето, където „спят” влакчетата в депото, и запознаване отблизо с конструкцията и функции им, за да возят безопасно и комфортно.
Тренажьорът се намира до метродепо „Земляне“, "Метрополитен" ЕАД (ул. "Житница" 21А, в административната сграда). Най-лесният начин да се стигне дотам е с кола или като се слезе на метростанция „Красно село“ и се повърви малко пеша.
Специалистите от „Метрополитен“ ЕАД ще ви разкажат любопитни факти за това как се строи и как се движи метрото и ще отговорят на въпросите, които ви интересуват. В края на това вълнуващо преживяване малките фенове на софийското метро ще получат подаръци, осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020”.
Участието е безплатно, но местата са ограничени – максималният допустим брой деца в една група е 20.
Посещението се извършва след предварително записване. Записаните посетители ще влизат на групи (4 групи по 20 човека ) в часовете, както следва: 10:00 – 11:00/ 11:00 – 12:00/13:00 – 14:00/14:00 – 15:00 ч.
Записването ще се извършва на телефони 02/ 921–2182 и 02/921–2071 чрез предоставяне на 2 имена, телефонен номер за обратна връзка и желан час за посещение.
Родители, не отлагайте записването в последния момент, защото интересът всяка година е много голям и местата свършват бързо.
ВАЖНО: Деца без предварителна регистрация няма да бъдат допускани в залата!
Очакваме ви!


За животните с любов


ОП "Екоравновесие" кани и малки и големи на шарено събитие по случай 1 юни – Деня на отворените врати, в приют "Сеславци". Там около 100 малки и големи кученца ви очакват, за да Ви дарят с много любов, ласки, игри и изненади. Може да си поиграте и да разходите четириног другар, да разберете повече за доброволчеството като мисия.
За малчуганите има интерактивни и образователни игри, подготвени от доброволци от Бандата на 1500-те.

 

 


Столичната библиотека представя за децата артфест
„Детски празник на площад "Славейков" – 2024“

 


​​​​В програмата: специален подарък от Библиотеката на София и Театър "Възраждане" – представлението „Червената шапчица“, участие на Школата за сценични изкуства Essens, детски автори, „Часът на приказката“, изложба „В света на птиците“, артателиета и STEM игри

На емблематичния празник на детето 1 юни Столична библиотека подарява на малките софиянци малък артфест с креативни занимания и развлечения, с театрални спектакли, изпълнения на детски състави, срещи с автори и четения. Тук всяко дете може да намери по нещо любопитно и занимателно.
Детският център на Библиотеката на София е най-големият в България и разполага с 71 хил. тома книги (ежегодно се купуват над 5 хил. нови издания) и 20 хил. читателска аудитория. Само за първите 5 месеца Детският център има близо 5 хил. нови читатели, а заетите книги за една година надхвърлят 180 хиляди. Посещенията в Детския център на разнообразните образователни занимания, атрактивните дигитални работилници и артателиета, конкурси и състезания, срещи на живо с любими детски писатели и известни личности са над 55 хиляди годишно. През последните години голям интерес сред детската аудитория предизвикват книгите на съвременни български детски автори, особено тези на историческа тематика, енциклопедиите, научнопопулярни издания за природата, а сред по-малките са популярни приказките с ярки, интересни илюстрации, интерактивните образователни игри и познавателни книги. Изданията на големите български класици, включени в учебната програма, са също винаги търсени. За децата в Столична библиотека са винаги отворени и достъпни – дигитална Тийн лаборатория, нови уютни пространства за четене, учене, занимания, образователни и дигитални игри. Всички реновирани филиали на Библиотеката предлагат на децата и учениците комфортни условия за четене и обучение, SТЕM игри и артработилници.

Тазгодишната програма на „Детски празник на площад "Славейков" – 2024“ включва:
10:00 ч. – музикално-анимационна сутрин за най-малките – децата могат да рецитират стихотворение, да изпеят песен
Фондация „Деца на България" и „мисловни карти“ за позитивно общуване между родители и деца за разгръщане на детската кретивност и въображение
10:30 ч. – „Часът на приказката“
11:00 ч. – Корейски занимателно-образователни игри – работилница по Ханбок и SТЕM занимания с ботове, пчелички, 3Д писалки
11:00 ч. – Школа за сценични изкуства Essens – изпълнения нa клуб по спортни танци „Дъга“, детска вокална група „Палави ноти“ и „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов с участието на деца от Театралната школа на Ирен Кривошиева.
12:00 ч. – Детската писателка и издател Зорница Христова представя нови книги на издателство „Точица“

„Артателие“ с художника Христо Кърджилов и „Тебеширено парти“
12:30 ч. – представяне на новото издание на книга с разкази и легенди, възпитаващи християнски морал и ценности, „Гласът на ангелчето“ на Станислав Ваклинов и илюстрации на Вадим Лазаркевич
13:00 ч. – Щафетно четене – „Огромният крокодил“ на Роалд Дал
13:30 ч. – Викторина за почитателите на Роалд Дал
14:00 ч. – Прожекция на филма „Вещиците“ по Роалд Дал (104 мин., озвучен на български)
16:00 ч. – Театър на открито – „Червената шапчица“ – подарък за софийските деца от Столична библиотека и Театър Възраждане.
Едно от най-популярните детски представления на Театъра с участието на Роберт Янакиев,  Лили Шомова, Ивет Радулова, Свежен Младенов, Донка Аврамова-Бочева, Мариана Жикич.
През целия ден могат да се разгледат експозициите:
„В света на птиците“ с постери на илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека – „Птиците на Америка“ – уникален албум с ръчно оцветени илюстрации
„Децата на КОНКОРДИЯ“ – фотоизложба в подкрепа на деца в риск, представена от Фондация КОНКОРДИЯ България и Столична библиотека.

За победителите в различните викторини и конкурси ще има интересни награди. Всички желаещи деца до 14 години ще получат безплатни едногодишни читателски карти и подарък – книжка.
На 1 юни Библиобусът на Столична библиотека ще гостува на празника на район "Подуяне" в парк „Герена” от 10:00 до 14:00 ч.

Във филиалите на Библиотеката също ще се провеждат различни интерактивни занимания и артинициативи за деца.
Споделете с атрактивните инициативи на Столична библиотека празника на всички малки и пораснали деца!
 

 


Среща с пожарния автомобил

На 1 юни в Северния парк ще гостува пожарна кола от Районната служба по пожарна безопасност. Начало на срещата е 11:00 ч. в Северния парк, вход от ул. "Народни будители".

Малчуганите ще имат възможност да разгледат отблизо автомобила, да се запознаят с отговорната работа на пожарникарите, да научат важни правила за безопасност и дори да видят някои демонстрации на пожарната техника.

 


Сцена за култура в Централни хали


На 1 юни в пространството за култура на Централни хали ще се проведе работилница за деца "Аз съм писател", рисуване на сладки и работилница за грънчарство.

 

 

 

27.05.2024