51 души се прегледаха за ден в скрининг кампанията за белите дробове

За втора поредна година кампанията за скрининг на белите дробове е подкрепена от Столична община и Втора градска болница

51 души са се прегледали в първия ден на кампанията за безплатен скрининг на белите дробове, която се провежда по инициатива на Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ в общинската Втора МБАЛ.

От всички изследвани пациенти (настоящи, бивши и пасивни пушачи) при 17 души е установена Хронична обструктивна белодробна болест(ХОББ). Те са насочени към пулмологични кабинети за провеждане на инхалаторно лечение. При 1 пушач са установени изменения, които налагат диагностично уточняване, съобщи д-р София Ангелова, председател на Сдружение НАПББ.

За втора поредна година кампанията за скрининг на белите дробове е подкрепена от Столична община. През м.г.  от всички 437 души, преминали безплатни прегледи, 138 са били диагностицирани с Хронична обструктивна белодробна болест. Тази година акцент се поставя и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

Прегледите ще се извършват два пъти в месеца до края на годината (без м. юли и август). Желаещите трябва да се запишат предварително на тел. 070010126 всеки работен ден между 10 и 16 ч.

"Малко българи се лекуват от ХОББ, а България е сред страните, в които между 10 и 15 процента, по данни на Европейската здравна комисия, боледуват от ХОББ" – каза д-р Ангелова.

 

 

 

03.06.2019