50 зелени сърца по светофарите в София за инициативата "Часът на Земята"

50 светофара в центъра на София светят като зелени сърца през целия ден днес, за да напомнят за личния принос на всеки един от нас към опазването на околната среда. Освен това чрез тях Столичната община напомня на гражданите да се включат в инициативата "Часът на Земята" като в рамките на един час – между 20:30 и 21:30 ч. – загасят осветлението си.

С тази и още мерки Столичната община се включва в 10-то издание на глобалната инициатива, като през тази година активностите не са само за час, а ще обхванат целия ден. Освен традиционното изгасяне на светлините на значими общински сгради Столична община разширява пешеходната зона за целия ден в събота и затваря за коли площад "Батенберг" от бул. „Г. С. Раковски“ до ул. „Княз Александър Батенберг“.

За целия ден на площада се провеждат успоредно две инициативи – провежда се фермерски пазар с разнообразни биопродукти от цялата страна. Освен него, отново на площада, е разположен мобилен пункт за събиране на стара техника – електрическо и електронно оборудване.

Фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“ е с богато разнообразие на био- и занаятчийски храни на малки производители от различни краища на страната и провеждането му е съвместна инициатива между WWF – България и фондацията за биологично земеделие "Биоселена". Той ще работи между 10:00 и 18:00 часа.

В мобилния пункт за събиране на стара техника всички желаещи ще могат да предадат остарелите си или излезли от употреба електроуреди, независимо от размера им. Уредите ще бъдат рециклирани от "Екобултех" АД – компания за оползотворяване, с която Столична община има сключен договор. Мобилният пункт ще работи между 10:00 и 16:00 часа.

Столичаните и гостите на града са поканени и на традиционното гасене на светлини за "Часът на Земята" и съпътстващото го огнено шоу с участие на Театър на огъня и сенките "Fireter" и огнено шоу "Дивинитас"  пред Народния театър "Иван Вазов" от 20:30 часа.

 

24.03.2018