40 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“

Сертификатите за завършване бяха връчени на участничките лично от кмета на столицата Йорданка Фандъкова

40 дами предприемачи бяха отличени в деветото издание на Лидерска академия „Успяваме в България“. Сертификатите за завършване бяха връчени на новия випуск бизнес дами от кмета на София – Йорданка Фандъкова.

„Основната цел на Съвета на жените в бизнеса в България е не просто да подпомага равнопоставеността на жените и мъжете в бизнеса, но и да подкрепя цялостното изграждане на бизнеса в България. Вярваме, че човек се учи, докато е жив, и не случайно обученията, през които участничките в Лидерска академия преминават, са насочени към тяхното личностно развитие, към развиване на предприемаческия дух и запознаване с новите практики в бизнеса“ – каза Цветанка Минчева, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Тя поздрави дамите за иновативните бизнес идеи, представени във финалните им презентации преди дипломирането, и допълни, че всяка една от тях може да намери успешно приложение в програмите за равнопоставеност на компаниите на българския пазар.    

„Успешните бизнес идеи се дължат на креативните, инициативните, предприемчивите и смелите и тъй като сме във време на поредица от кризи, мисля, че именно в кризисни моменти жените са тези, които могат най-добре да решават проблемите и да дават перспектива“ – каза Йорданка Фандъкова пред финалистите в Лидерска Академия. Тя поздрави участничките, като им пожела да запазят своите чисто женски качества, защото те са голямото предимство на дамите в света на бизнеса.

Кметът на София цитира актуални данни на Евростат, които нареждат България в топ 5 на страните в Европейския съюз по дял на жените на мениджърски позиции, като 41% от тях са заемани от дами. На първо място по този показател е Латвия, следвана от Полша и Швеция. България е на водещо място в Европа и по дял на жените, анагажирани в сферата на науката и технологиите с 60%, както и в областта на информационните и комуникационни технологии с 28,5%.

За първи път обучителната Лидерска програма се проведе в седем модула, които са съобразени с новата действителност, предизвикателствата и нуждите на съвременния бизнес. Сред темите, които Академията обхваща, са „Емоционална интелигентност“, „Бизнес моделът ТИ“, „Въздействащи презентации в онлайн среда“, „Предприемачество и управление на промяната“ и други. Както винаги, Академията се проведе напълно безплатно, а модулите са разработени и се водят от професионалисти в компаниите – членове на Съвета. 

 

09.06.2023