3D картини правят достъпна за хората със зрителни затруднения изложба за София

 

Кметът Фандъкова благодари на Българската академия на науките и екипа от учени, които с помощта на новите технологии направиха възможно изкуството да достигне до повече хора


"София през творчеството на поколения именити български художници представя изложба в Софийска градска художествена галерия. Експозицията е посветена на София и 140 години, откакто градът е обявен за столица. Платната разкриват промяната – от малко населено място в значим и динамичен град със свой дух и култура. Картините представят знакови места и събития в София." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на изложбата, която ще продължи до 16 февруари 2020 г.
Кметът посочи също, че "успяхме да отделим средства да направим откупки, за да може нашата галерия да показва значими творби".

Фандъкова благодари на Българската академия на науките и екипа от учени, които с помощта на новите технологии направиха възможно 10 картини да бъдат достъпни до хората със зрителни увреждания.

Изложба е «Думи, образи и места – първите букви образуват думата ДОМ, защото София е наш дом» – каза Аделина Филева, директор на галерията.

Големите български художници представят столицата и нейната промяна. Никола Танев рисува манифестацията по случай обявяването на България за република и изчезналата ул. "Търговска", Петър Вълчев – събарянето на дворцовата ограда, а Златю Бояджиев – оживлението пред Народното събрание. Картички, снимки и спомени на журналисти и пътешественици допълват 140-годишната история на София.

Фотограф: Гео Калев

 

 

13.09.2019