350 деца от столични детски градини научиха думички на българския жестов език по проект „Хей, ръчички“

Общо 350 деца от 14 детски градини са част от образователния пилотен проект на Столичната община “Хей, ръчички”, по който бяха организирани посещения на жестов преводач с глухо лице.

Днес се проведе заключителна работна среща по проекта с участието на заместник-кмета по образование и култура Мирослав Боршош, общинския съветник от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова. Проектът се осъществява след решение на Столичния общински съвет.

Проектът “Хей, ръчички” включва ежемесечни образователни посещения на глухи актьори от театър „Мим-Арт“ към сдружение „Тишина“ и лицензиран жестов преводач от Фондация “Развитие и Интеграция” с педагогически профил в 14 детски градини в рамките на 7 месеца от декември 2022 г. до юни 2023 г.

С помощта на игри и песни децата от детските градини научават за жестовия език и глухите хора, които са част от многообразието на обществото, в което всички живеем. Проектът е полезен за глухите дечица, които знаят, че обществото ни е съпричастно към техния живот, а чуващите дечица могат да общуват със своите глухи приятели с уважение, посочи Ани Стойкова, координатор на проекта. Тя благодари на всички директори и учители, които са подкрепили и са се включили в работата по проекта. Благодари за оказаната подкрепа за реализиране на проекта от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът на София Мирослав Боршош каза, че Проектът е много важен за децата и родителите, защото разбират значението на възможността да общуват пълноценно. Той поздрави специално за участието артистите, които са помогнали в по-лесното предаване на уменията за най-малките.

Децата са разучавали песничката "Празника на животните" на жестов език и така са разбрали как се жестикулират много думички на жестов език по един интересен и достъпен за тях начин.

"Надявам се, че ще продължим проекта и през следващата учебна година и по този начин да запознаваме подрастващите с живота и културата на глухите хора и ще подпомогнем пълноценното общуване на повече хора" – посочи също Анна Стойкова.

През изминалите месеци по проекта са осъществени срещи с директори на образователни институции по районите на София. Проведени са дискусии на тема: "Приобщаващо образование в контекста на Закона за българския жестов език" с участието на представители на организации на и за глухите хора, които представят своята дейност и представят своята гледна точка. С много подготовка и работа ще подготвим условия за по-пълноценно прилагане на ЗБЖЕ и в образователните институции" – каза също координаторът на проекта.​​​​​​