3000 нови фиданки в Новата гора на София през първия уикенд от залесяването

3000 са новите фиданки, засадени изцяло от доброволци, през двата дни от първия уикенд на есенния залесителен сезон в Новата гора на София край "Суходол". Това сочат данните на Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община, отговорник за последващата поддръжка на вече залесения терен.

Повече от 200 доброволци взеха участие в откриването на есенния залесителен сезон на проекта в събота, а лошото време и дъждът не попречиха на голяма група ентусиазирани младежи да продължат със засаждането и в неделя, така че общият брой на засадените в двата дни дръвчета да надвиши 3000.

Амбицията на Столична община, инициатори и организатор на проекта, е тази есен да бъдат засадени общо 21 500 фиданки на площ от 43 дка. От началото на проекта в двата терена на Новата гора на София вече има засадени над 80 дървета.

Припомняме, че Новата гора на София е мащабен залесителски проект на Столична община, който цели трансформиране на пустеещи общински земи в гора и обособяване на зелен крайградски пояс. За залесяването общината осигурява фиданките, инструментите и ръкавиците, а за труда се разчита изцяло на доброволци.

Есенното засаждане в Новата гора на София ще се реализира всяка събота и неделя между 10 и 16 часа до края на месец ноември. 

За максимално улеснение на всички желаещи да се включат, в рамките на залесителния сезон е разкрита и извънредна автобусна линия номер 54А с начална спирка метростанция “Вардар”. Повече за проекта и как да се включите в него, можете да научите на www.novatagora.bg или в страницата във Фейсбук.

29.10.2020