Представят двуезичната книга „София – от 7 извора вода“

139 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА СОФИЯ ЗА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

СТОЛИЧНА ОБЩИНА – ДИРЕКЦИЯ КУЛТУРА И ЯНА ТУР

Ви канят да се потопите в историята на София и в богатството на нейните термални води чрез двуезичната книга

„София – от 7 извора вода“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община

3 април 2018 г. (вторник) от 14.00 часа под стъкления купол на софийското "Ларго"

По един увлекателен начин авторката Антоанета Титянова  ни дава богата историческа, хидроложка и туристическа информация и ни повежда в историята на един от най-древните градове, чието минало неизменно е свързано с 31 находища и 75 извора с различна по качества и състав термална вода. Червената нишка в книгата е безценната вода, привличала от векове народи и култури, дарявала здраве и живот, била е обожествявана и възпявана.

В Х О Д  С В О Б О Д Е Н

Гостите могат да участват във викторина с награди за миналото на съвременна и древна Сердика (столица на Дакия Аврелиана), която е накарала имератор Константин Велики да възкликне: „Сердика е моят Рим“, а Сердикийският „едикт на търпимостта“ спомага християнството да се разпространи в Европа и по света.

Какво знаем за нашата столица – за имперския град и неговите термални находища? Къде княз Батемберг е черпел сили, потапяйки се в термалните води и коя е Царската чешма, от която цар Борис III лично е точил вода?

Елате в предверието на Константиновия дворец и до Източната порта на Римската империя и заедно ще отпием глътки на познанието за прелюбопитната история на предците ни, на седем от най-известните термални находища – в София-център, Банкя, Панчарево, Княжево, Овча Купел, Горна баня и Равно поле.

Празниците на термалната вода и на проекта „София – от 7 извора вода“ ще продължат и в следващите месеци в 7 от районите на столицата.

30.03.2018