265 проектни предложения по програма Зелена София са подадени за оценка в районите администрации

 

„Това е най-големият брой проекти, подавани по програмата, от нейното създаване през 2011 година до сега, каза Лорита Радева председател на комисията по Екология в Столичния общински съвет.  
 

Проектните предложения са прегледани в районите и 257 от тях са допуснати до оценка от комисията, назначена от кмета на София Йорданка Фандъкова.  Най – голям брой проекти са подадени от  етажни собствености – общо  197., а най- активни са граждани от районите Искър, Изгрев, Подуяне, Надежда, Младост и Слатина.    Със свои предложения в конкурса участват неправителствени организации, читалища, настоятелства на детски градини и  училища.

„Комисията ще заседава през следващите 25 дни, за да извърши класиране на подадените гражданските проекти. Списъкът ще бъде внесен за одобряване и публикуван на интернет страницата на общината“, уточни още Лорита Радева.  За реализация на проектите Столичната община предоставя  безвъзмездно материали – растителност и паркова  мебел на стойност  400 000 лева. В проекта гражданите участват с идея и труд като реализират проектите в междублоковите пространства в столичните квартали и се задължават в рамките на 3 години да поддържат изграденото озеленяване.

Всички проекти, спечелили финансиране трябва да бъдат  изпълнени до 31 ноември. Доставката на посадъчния материали ще бъде извършена в края на септември и началото на октомври, каза още Радева. 

27.07.2016