25-ият София Филм Фест продължава в кината (2 – 8 април)

Уникална селекция от филми, които трябва да видите на голям екран

 

След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, Програмата на 25-ия София Филм Фест продължава с част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на месец март. Представяме ви акцентите в Програмата от 2 до 8 април 2021.

Премиерата на документалния филм „Тихо наследство“ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова, копродукция с НВО Europe, дава старт на фестивалната седмица. Петя Накова и главната героиня Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен Център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за Центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.
Петъчната вечер – 2 април, в Дома на киното е посветена на „Тихо наследство“ – поради ограниченията за 30% запълняемост на залата и вследствие големия брой желаещи да видят филма на голям екран, сме предвидили две последователни премиерни прожекции, от 18:30 и от 20:30 часа.

* * *

Още един български документален филм вярваме ще привлече вниманието на нетърпеливите зрители – това е филм-портрет за легендарния любимец на публиката, актьорът Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче различната сексуална ориентация е достатъчна причина един творец да бъде лишен от официални награди и публично признание. Режисьор на „Парцалев“ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.
Денят на премиерата е вторник, 6 април, мястото – Домът на киното, начален час – 18:30.

* * *

„Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков, който получи специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕССИ на СФФ, ще има още една фестивална прожекция, при която публиката ще може да се срещне с режисьора и представители на екипа на филма. Той е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България, който се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Главната роля е поверена на Юлиан Вергов, който спечели наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро, където „Уроци по немски“ имаше своята световна премиера. Във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Прожекцията е предвидена за събота, 3 април, начален час 20:30 в Дома на киното.

* * *

Специална прожекция в присъствието на екип ще има и дебютът на Александър Косев „Петя на моята Петя“, който бе прожектиран премиерно в Зала 1 на НДК след Церемонията по раздаването на наградите на СФФ. Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Подходът в създаването на тази история е да се свърже бъдещето с миналото. Сюжетът е изграден върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. „Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса… Творческият екип ще представи своята творба и ще се срещне с публиката в неделя, 4 април, от 20:30 часа в Дома на киното.

* * *

Предстоят ексклузивни фестивални срещи със „Земя“ на Робин Райт и с номинирания за пет награди Оскар „Момиче с потенциал“ на Емералд Фенел с Кери Мълиган, както и прожекции на „Пътищата на живота“ – новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, и хита от Берлин и Сънданс 2020 „Никога рядко, понякога винаги“ на Илайза Хартман.

* * *

„Земя“ е пълнометражният режисьорски дебют на известната актриса Робин Райт. Това е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота сред необятната и сурова американска природа. След като преживява трагично събитие, за героинята на Райт не е възможно да поддържа връзката си със заобикалящата я действителност и изправена пред тази несигурност, тя се оттегля във великолепната, но сурова пустош на Скалистите планини. След като местен ловец я връща от ръба на смъртта, тя трябва да намери начин да живее отново. Прожекцията на филма е в събота, 3 април, от 18:30 часа в Дома на киното.

* * *

С пет номинации за „Оскар“, сред които за най-добър филм, за най-добра актриса в главна рола и за режисура, пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел  „Момиче с потенциал“ вече има изключително сериозен актив – 180 номинации и над 80 награди от цял свят. Историята проследява чаровната Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган), чието бъдеще е променено от загадъчно събитие. Нищо в нейния живот не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот…„Това е интелигентна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с изключително мощно и многопластово изпълнение на Кери Мълиган в ролята на Каси“, казва за филма Ричард Роупър от Chicago Sun-Times. Прожекцията на филма е в сряда, 7 април, от 18:00 часа в Дома на киното.

* * *

Легендарната британска режисьорка Сали Потър се доверява на таланта на Хавиер Бардем, за да разкаже в „Пътищата на живота“ един ден от реалността на Лео и неговата дъщеря – заедно с изключително талантливи актьори като Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек, те рисуват моментна картина на мозайката от алтернативни животи, които героят би могъл да изживее. Почеркът на Потър – разказ без компромиси, суров и безпощаден, е една от характерните особености на нейните творби, обичани от фенове и киноспециалисти, а умението ѝ да извлича от актьорите всичко най-добро, на което са способни, е наистина възхитително. Прожекцията на филма е във вторник, 6 април, от 20:30 часа в Дома на киното.

* * *

Със специална награда на журито в Сънданс 2020 от Програмата „Филми от САЩ: Неореализъм“, с голямата награда „Сребърна мечка“ на журито в Берлин 2020, филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман „Никога рядко, понякога винаги“ се превърна в едно от откритията на независимото кино за миналата година. Историята проследява скромна тийнейджърка, касиер в провинциален супермаркет в Пенсилвания. Изправени пред нежелана бременност и никакъв шанс за аборт в родния щат, тя и нейната братовчедка събират малко пари, опаковат си багажа и се качват на автобуса за Ню Йорк. Само с адреса на клиниката в ръка и без подслон, двете момичета смело се впускат в непознатия град. „Чрез безпощадна яснота и загатнати емоции, режисьорката смело разказва историята за едно пътуване, което се превръща във възраждане на тялото и духа.“ ФФ Сънданс. Прожекцията на филма е в четвъртък, 8 април, от 18:00 часа в Дома на киното.

* * *

Сериозен интерес предизвика представянето във фестивалната програма на италианско-българската продукция „Богре – Великата европейска ерес“ на режисьора Фредо Вала. Това е и една от причините да включим още една прожекция на това своеобразно пътуване във времето и пространството по следите на катари и богомили – еретиците на Средновековието, които се разпростират от България до Западна Европа. Надяваме се, че въпреки важните противоепидемични мерки и ограниченията от 30% запълняемост на кинозалите, зрителите, които имат желание да видят „Богре“ на голям екран, ще го сторят в Дома на киното – на 4 април, неделя, от 14:00 часа. Напомняме на всички киномани в цяла България, че този филм може да бъде гледан и #ОНЛАЙН – на нашия сайт online.siff.bg, до 11 април!

* * *

В Програмата на Дома на киното е предвидена и специална прожекция на филма „Служих на английския крал“ – знакова творба, с която почитаме паметта на легендарния Иржи Менцел, носител на Наградата на София на Столичната община и добър приятел на фестивала и България. Историята, позната от романа на Бохумил Храбъл, проследява шеметното издигане на един амбициозен младеж в хотелския бизнес през 30-те години на ХХ век. Менцел кани за главната роля във филма един от най-добрите съвременни български актьори – Иван Бърнев, който лично ще представи филма пред публиката. Прожекцията е предвидена за 5 април, понеделник, с начален час 20:30.

* * *

Не пропускайте и една уникална среща с джаза – заедно с приятелите ни от Дюкян „Меломан“ каним всички на едно вълнуващо и емоционално пътуване зад кулисите на Blue Note Records – новаторската звукозаписна компания, която даде глас на едни от най-добрите джаз изпълнители на ХХ и ХХI век, от Майлс Дейвис до Нора Джоунс. Прожекцията на „Blue Note Records: Отвъд нотите“, част от проекта „Резонанс синема“ на Дома на киното, е в четвъртък, 8 април, начален час 20:30.

Прожекциите в седмицата 2 – 8 април от програмата на 25-ия София Филм Фест са в Дома на киното, Г8, Евро Синема и кино „Влайкова“ и ще ги намерите в приложен файл.

ОЧАКВАЙТЕ още кино от 25-ия София Филм Фест през пролетта!

* * *

БИЛЕТИТЕ

Предварително закупените билети за прожекции от програмата на 25-ия София Филм Фест в периода 22 март – 8 април 2021 могат да бъдат използвани:

* За предстоящите прожекции през април или май (следете информация на сайта на СФФ и в медиите) или за есенното издание на СФФ през септември 2021 година.

* За гледане на филми онлайн – може да предоставим код за филм/и по Ваш избор в зависимост от броя на закупените билети. Тази опция е валидна до 11.04.2021 година. Ако решите да се възползвате от нея, нужно е да ни изпратите или продиктувате резервационния код на закупения от Вас билет и да ни посочите заглавието на избрания от Вас филм от онлайн платформата online.siff.bg на имейл адрес: bilet@siff.bg или да се свържете с нас на безплатен номер 0800 18 110.

* Ако имате желание сумите да бъдат възстановени и ако билетите са закупени на каса, може да получите обратно стойността им след 2 април на касата в Дома на киното, в рамките на работното ѝ време.

* Ако имате желание сумите да бъдат възстановени и ако билетите са закупени онлайн – нужно е да се свържете с екипа ни на безплатен номер 0800 18 110 (от 12:00 ч. до 19:00 ч.) или да ни пишете на bilet@siff.bg, необходимо е да получим дата и час на извършеното плащане, име или КИН номер на картодържателя, сума, както и имейл адрес или телефонен номер при нужда за контакт с Вас.

БИЛЕТ в КЕН е в търговската мрежа!
Не пропускайте промоционалната комбинация „две в едно“ до 11 април – в киносалона и ОНЛАЙН!

Може да използвате БИЛЕТ в КЕН с няколко опции:

1. Да гледате два филма от online.siff.bg – до 11 април!

2. Да гледате една прожекция от София Филм Фест Пролет или Есен и бонус една онлайн прожекция – до 11 април!

3. Да гледате филм от избрани прожекции в Дома на киното до края на 2021 година!

* * *

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община.
Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF

За повече информация:

Светлана Дамянова, пресофис, София Филм Фест.


ПРОГРАМА

01.04.2021