24 май е празник на душата на България – любословна и просветна

Честит празник на съзиданието! Празник на изречената, написаната и опазена обич към познанието!

Днес е най-тържественият от всички празнични дни в годината. Денят на книжовността, на знанието и съзиданието. Ден на нашата общност в езика – преминала през борбата за всяка буква, за смисъла на всяка дума и за големия низ от истории, които ни правят един народ и общност.

С държавническа мъдрост княз Борис I приема изтезаваните и прогонени ученици на Св. Св. Кирил и Методий и спасява не само за България, но и за света, тяхното дело. Тогава, за по-малко от 10 години, в България са обучени хиляди свещеници, които проповядват на български език.

Това е една от най-дълбоките и мощни реформи, която поставя венеца на писмеността на българската държава. От тогава насам нашето А, Б е азбуката на силата и безстрашието ни пред превратностите на историята.

Както пише Константин Кирил-Философ в "Проглас към Евангелието":

“Обаче нека своя притча да прибавя,

голяма мъдрост в малка реч да кажа:

голи са без книги всичките народи”.

24 май е празник на душата на България – любословна и просветна!

И изпитанията на днешното време ни показват, че през тях можем да преминем само с развита наука и знания. Затова най-нужно остава да отделяме истината от заблудата и да пресяваме думите от бъртвежите.

Честит празник на съзиданието! Празник на изречената, написаната и опазена обич към познанието!

Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и ученици, университетски преподаватели и студенти, журналисти, артисти, на всички, посветили живота си на науката, изкуството и културата. 

Поздравление от Йорданка Фандъкова, кмет на София

 

 

 

Фотограф: Аделина Ангелова

24.05.2021