21 мозайки от Древен Рим са представени в Националния археологическия музей

Експозиция с 21 мозайки от Древен Рим са представени в Националния археологическия музей. Експонатите за пръв път напускат Капитолийските музеи в италианската столица, където са показвани пред публика изключително рядко, тъй като са специфични паметници, които трудно се запазват, реставрират и транспортират, а веднъж изложени, изискват специални грижи, разкри директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов. Някои от реликвите са с тегло над 300 кг.

"София и Рим имат традиционно добри взаимоотношения и част от картината на тази връзка е фактът, че италианските туристи заемат едно от първите места в броя на гостите на нашия град. Общината подкрепя системно усилията на Националния археологически институт към БАН да проучва миналото на нашия град и го представя по най-добрия начин." Това каза при откриването на изложбата зам.-кметът Тодор Чобанов.

Организатори на изложбата са Италианския културен институт в България, Националния археологически институт с музей при – БАН и Капитолийските музеи в Рим. Мозайките от Капитолийските музеи са съпътствани от изложба "Усет за разкош: Римски мозайки от България", която показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в.

На откриването на изложбата присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Тодор Чобанов, посланикът на Република Италия Стефано Балди и директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди.

Изложбата може да се види до 28 юли.

 

 

16.05.2019