20 електробуса с най-високия екостандарт ЕВРО 6 се движат в София

"Първите 20 електробуса с нулеви емисии за околната среда вече се движат в София. От днес, 12 декември, те са пуснати по редовните линии на градския транспорт № 309 и № 9. До края на тази и следващата година ще пуснем още 142 нови автобуса на природен газ с най-високия екостандарт ЕВРО 6." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на новите електробуси.

Модернизацията на градския транспорт е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. До момента сме подменили 60% от автобусите, а догодина процентът на новите автобуси по градски линии ще е 90%.

Електробусите са с вградени батерии с капацитет 324 kWh и 320 км пробег с едно зареждане. Те са достъпни за хора със затруднения в придвижването, климатизирани са и разполагат с USB гнезда за зареждане на мобилни устройства, предстои да бъде осигурен и wi-fi.

За да стимулираме използването на електрически автомобили подготвихме и конкурс за изграждане на 50 зарядни станции в различни точки на града.

Предстои и сключване на договор за доставка на 15 нови електробуса за „Столичен електротранспорт“.

На събитието присъстваха и посланикът на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу, председателят на Столичен общински съвет Елен Герджиков, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, изп.-директор на "Столичен автотранспорт" Слав Монов.

 

Фотограф: Гео Калев

 

 

12.12.2018