2.11.2019 г. – събитие за Деня на народните будители в Босилеград

Дирекция „Култура“ на Столична община и Културно-информационният център на българското национално малцинство „Босилеград“ (Босилеград, Република Сърбия) организират събитие за Деня на народните будители.

На 2 ноември (събота) от 18:00 часа местно време в салона на КИЦ „Босилеград“ ще бъдат представени книгите „Прочете ли и гърба?“ и „Светът за българския войн“ (книга 1, 2 и 3) от автора Димитър Димитров. 

В празничната програма ще участва и вокално трио „Евридика“. 

Входът е свободен!


„ПРОЧЕТЕ ЛИ И ГЪРБА?“

Автор: Димитър Димитров
   

Книгата „ПРОЧЕТЕ ЛИ И ГЪРБА?“  се базира на пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на 19. век до 60-те на 20-и. За разлика от други подобни публикации в нея се проследява и написаното на гърба, откъдето идва и заглавието.  Книгата съдържа 12 тематични раздела, между които: Самореклама, в който, между другото, са вкючени сгради в София и околностите, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в които е и софийския – Горна баня, където „има много граждани“. Също и в другите раздели – Между роднини, Между деца и родители, Между приятели, Между приятелки, Войни и борби за България и т.н. – фигурират София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места,  понастоящем извън територията на България. Има и множество картички, изпращани от българи до чужбина, както до роднини и приятели, така и до чуждестранни фирми, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.


Общо погледнато книгата показва една пъстра палитра на българското общество; податели и получатели са: хора от селото и от града, търговци и предприемачи, чиновници и работници, художници и духовници, лекари и адвокати, войници и офицери, бивш министър и бъдеща дипломатка, учители и преподаватели, ученици и студенти. Има също картички, изпращани от чуждестранни посетители в България, и от чуждестранни окупатори след 1918. От последните особено интересна е картичка, изпратена от французин, който защитава българската позиция през Първата световна война, въпреки че България не е била на страната на Франция.

Книгата демонстрира, че и двете страни на картичката говорят. На лицето виждаме хора, места и събития, някои от които за първи път. А текстът на гърба – фрагменти от живота във времена на война и мир, пълни със страсти и пристрастия, с хвалби, оплаквания и очаквания – допълва представите ни за социалния живот в България.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ВОКАЛНО ТРИО „ЕВРИДИКА“

Вокално трио „Евридика“ е създадено в Нов български университет през септември 2010 г. по идея и под ръководството на доц. д-р Георги Петков. Мария Александрова, Радостина Стефанова и Моника Божичкова са възпитанички и на НМУ „Любомир Пипков“ – София,  а по-късно студенти от департамент Музика на НБУ в класа по народно пеене на Нелка Петкова. До този момент те са изнесли над 140 концерта у нас и в чужбина. Триото е лауреат на Първа награда от Пирин Фолк 2014 и още десетки престижни първи награди. Трите момичета са част от хор „Нови български гласове“, спечелили Латино ГРАМИ 2018 съвместно с фламенко певеца Арканхел.

Репертоарът на триото включва акапелни изпълнения на народни песни от различни фолклорни области на България, оригинални фолклорни образци и обработки на композиторите Стефан Кънев, Петър Крумов, Боян Нанков, Георги Петков и др.
 

 

30.10.2019