16 столични училища се включват в Програмата „Училище в облака“

 

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Столична община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ започва пилотен проект – „Училище в облака“ – за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда. В него са включени 16 столични училища.

"Мой личен приоритет е развитието на дигиталните технологии в града, както в работата с гражданите, така и за бизнеса и образованието. Столичната община е сред първите, които подкрепи проекта „Училище в облака“ по модела „Едно към едно“. В проекта са включени 16 столични училища и ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици. Обучението на учителите започва през ноември, а с учениците работата ще започне от втория срок." Това каза кметът Йорданка Фандъкова.

Тя поздрави Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” с успешно покритите критерии за Google референтно училище – първото в София и второ в Югоизточна Европа. Втора английска гимназия бе първото училище от София, което участва в проекта „Училище в облака“.

"В София е съсредоточена най-голямата общност от учители – дигитални лидери и талантливи млади хора, които бързо се ориентират и усвояват нови знания" – каза също Фандъкова.

Училищата в облака се справят по-успешно с обучението от разстояние. Облакът предоставя защитено и неограничено пространство за съхранение на информация.

Обучението ще покрие повишаване на дигиталната грамотност и уменията за ползване на най-съвременни технологии и приложения, добри практики по модел „Едно към едно“, методика и стратегически насоки за организация на учебния процес, планиране, провеждане и динамика на занятията. Проектът „Училище в облака“ дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието, по примера на вече реализирани проекти в Скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други.

30.10.2020