147 снегорина извършват обработки на територията на Столична община

Информация за обстановката в София към 11:00 часа, на 20 януари 2024 г. 

В София в момента работят активно 147 снегопочистващи машини. Извършват се обработки със смеси срещу заледяване приоритетно на трасетата на градския транспорт, както и основни улици в кварталите и вътрешноквартални улици. Обработки се извършват във всички райони на територията на Столичната община.

Към този час градският транспорт се движи и изпълнява обичайните си маршрути при зимни условия.
Първите райони в столицата, в които бяха извършени обработки, са тези с планински участъци като "Панчарево", "Овча купел", "Витоша" и "Банкя". От 7:00 ч. започнаха обработки във всички райони на столицата. Към този час работата продължава.

"Фирмите са в готовност, като в Столичния инспекторат има екипи, които проверяват обстановката на момента. Постоянно дежурни екипи следят ситуацията, ако има допуснати нарушения и непочистени участъци, фирмите ще бъдат санкционирани" – каза директорът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков.
В планината Витоша се извършват само обработки с пясък. Двата планински пътя, кв. „Бояна“ – местност Златни мостове и кв. „Драгалевци“ – хижа „Алеко“, са опесъчени. На Витоша ще се допускат автомобили, с поставени вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се разрешава движението на автомобили по планинските пътища.

През деня се очаква снеговалежът да е интензивен и температурите да се понижават. Съветваме гражданите, особено възрастни хора, ако не им се налага, да не излизат навън. Шофьорите да използват автомобили, оборудвани за движение при зимни условия, и да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

20.01.2024