136 хиляди ученици тръгват на училище днес в София

„Днес на училище в София тръгват 136 хиляди ученици. Над 12 000 деца прекрачват училищния праг за първи път. Всяка година техният брой се увеличава и това означава, че София е млад град, град, който се развива“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на учебната година в 28. СУ „Алеко Константинов“ в район „Красна поляна“. Столичният кмет посочи образованието като кауза, а инвестициите в строителство на  училища и детски градини като свои личен приоритет. Тя пожела здраве и успехи на всички ученици и учители, както и присъствено обучение в класните стаи.

„Началото на новата учебна година започва е реализирането на една красива мечта – предстоящото откриване на сградата за учениците от начален етап. Всички вие знаете в какви бараки се обучаваха учениците и днес не мога да скрия огромното си вълнение. Новата сграда е една от най-модерните, най-слънчевите сгради с най-доброто техническо оборудване, – каза директорката на училището Станимира Стоева. – Новият корпус е за децата от начален етап. Разполага с 10 класни стаи и  модерна актова зала за провеждане на събития. Изградени са и нови спортни игрища за футбол, баскетбол и волейбол." 

На откриването на учебната година присъстваха зам.-кметът Ангел Джоргов, кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров и общинските съветници  Малина Едрева, Татяна Георгиева и Ботьо Ботев. 

Кметът Фандъкова присъства и на първия учебен ден в 9-та Френска езикова гимназия. От тази учебна година училището разполага с нов корпус с учебни зали и многофункционална спортна зала.

 

 

15.09.2022