120 фазана бяха пуснати от ученици в столичен лесопарк

Инициативата е на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, а поводът за провеждане на събитието е 120-тата годишнина от основаването на организацията.

„Условията, които парк "Борисова градина" предлага, са изключително подходящи за разселване на фазаните. "Борисовата градина" е естествено местообитание за вида и ние вярваме, че с тази инициатива подкрепяме усилията на Столичната община да управлява по най-добрия начин зелената система на София. Вярваме, че с това разселване на птици ще подкрепим зелената система на столицата като превръщаме "Борисовата градина" в истинска екосистема“. Това каза председателят на Сдружението Васил Василев.

Фазаните са отгледани в стопанството на фирма „Сокол“, а за да се чувстват добре в естествената среда, членове на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ са направили хранилки. Екипи на четирите ловно-рибарски сдружения, които са на територията на София, ще полагат грижи за тях.

Кметът на София Фандъкова благодари за инициативата на Сдружението и на децата, които се включиха в разселването на птиците. "Общината има опит в пускането на свобода на птици"– каза тя и даде като примери пускането на патиците в езерото на "Борисовата градина", езерото в "Дружба" и парк "Врана".

„Столичната община ще продължи партньорството си с Националното ловно-рибарско сдружение като при справянето с различни предизвикателства в града като бедствия и аварии ще разчитаме на тях“ – посочи още столичният кмет.

13.12.2018