114 деца осиновиха новозасадени дървета в проект „Зеленото сърце на Надежда“

 

Най-мащабната местна доброволческа кампания за засаждане на дървета в "Надежда" – "Зеленото сърце на Надежда" – срещна 114 деца от 6. Детска градина "Вълшебен свят", 15. СУ "Адам Мицкевич" и 54. СУ "Св. Иван Рилски" с новите им "зелени" приятели – 114 новозасадени дървета в парк "Надежда". Всяко дете "осинови" дърво и обеща да се грижи за него, за да расте зелената система на града ни.

Образователният проект, който се финансира от "Ротари" общността, включва още засаждане на 200 броя храстова растителност и изграждане на нова класна стая на открито в парк "Надежда", в която децата от близките учебни заведения могат да провеждат открити уроци. "Благодаря на всички партньори, които подкрепиха проект "Зеленото сърце на Надежда". Приехме и изпълняваме обща "зелена" мисия – да вдъхновим себе си и местната общност, да бъдем по-отговорни към околната среда! Заедно даваме личен пример на стотиците деца, които днес са с нас в парк "Надежда" – каза Венета Платиканова, президент на "Ротари Клуб София – Витоша" и член на "Ротари" общността, основен дарител на проекта. "Искрени благодарности към "Ротари" общността от България, САЩ, Сърбия, Черна гора и Турция, които допринесоха с лични средства за реализацията на проект "Зеленото сърце на Надежда".

"Ще се виждаме често занапред, защото децата на район "Надежда" очакват да изпълним екообещанията си!" – каза Георги Стефанов, представител на "Ротари клуб София – Витоша" и член на екипа по проекта. "Емоцията от засаждане и осиновяване на дърво, което имаха стотиците деца в парк "Надежда" днес, е най-голямата награда за нас – партньорите по проект "Зеленото сърце на Надежда". Вярвам, че заедно ще бъдем добрият пример в обществото, ще мислим по-зелено и ще пазим зелената система в нашия град. Пожелавам много и интересни уроци в новата зелена класна стая, изградена с финансовата помощ на "Ротари" общността" – каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда". Първият открит урок в новата класна стая в парк "Надежда" беше на тема: "Разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки", воден от Петя Радева, представител на "Екобулпак" България АД. "Чрез интерактивни уроци учим децата за ползите от рециклирането и отговорното поведение към околната среда. Проекти като "Зеленото сърце на Надежда" се превръщат в ефективен образователен инструмент" – каза Радева на гостите.

Соня Василева, директор на 54. СУ "Св. Иван Рилски", призова гостите: "Всеки от нас трябва да посади поне едно дърво в живота си, затова учим нашите деца, че заедно можем да обогатяваме зелената система като полагаме дългосрочни грижи за нея!" В поздравителен адрес от името на д-р Ваня Минева, директор на 15. СУ "Адам Мицкевич", беше изразена благодарност, че проектът дава възможност за поставяне основите на екологично образование на стотици деца от трите образователни институции. "Любовта и уважението към природата идват с личния пример на всеки от нас, а "Зеленото сърце на Надежда" е именно подобно послание към подрастващите!" – допълни тя. Гергана Василева, бивш директор на 6. ДГ "Вълшебен свят" и активен член на екипа на проекта, сподели: "Наша грижа е да дадем на децата основни знания за околната среда, защото природата – това сме ние!Надявам се, че цялата местна общност ще вложи усилия в опазване и развитие на проект "Зеленото сърце на Надежда".

Проект "Зеленото сърце на Надежда" е организиран от 13 партньора от 6 страни: "Ротари клуб София Витоша", България; "Ротари клуб Карлсбад", САЩ; "Ротари" Дистрикти: 2482 – България; 2483 – Сърбия и Черна гора; 2420 – Турция; 5340 – САЩ; Партньори: Столична община – район „Надежда”; 54. СУ „Св. Иван Рилски“; 15. СУ „Адам Мицкевич”; 6. ДГ „Вълшебен свят”; "Екобулпак България" АД; "Ротари Общностен Корпус „Надежда”; "Ротаракт клуб София Витоша" – "Изгрев".

 

 

01.11.2022