10 360 фиданки са засадени за два уикенда в Новата гора на София

Общо 10 360 нови фиданки са засадени в рамките на два уикенда в инициативата Новата гора на София – с. Негован, която Столичната община стартира на 7 април. Само през изминалата събота и неделя са засадени над 7700 фиданки от над 400 доброволци.

Целта на залесителната инициатива е оформянето на зелен пояс на града. Залесяването е по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова. Инициативата стартира през 2017 г. със засаждане на дървета до сметището в „Суходол“, където 100 000 фиданки вече са млада гора.

Посадъчният материал и уредите за засаждане на гората край с. Негован се осигуряват от Столична община на място – фиданки от широколистни видове (основно цер), лопати и ръкавици. Дейностите по залесяване се извършват със съдействието на лесовъдите от Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“. Всеки доброволец, желаещ да се включи, може да го направи до 14 май, всяка събота и неделя (без официалните празници), в часовия диапазон от 9:00 ч. до 16:00 ч.

През периода на кампанията Столична община откри и временна спирка „Новата гора на София – 2“ на крайградска автобусна линия № 20 за достъп до терена в землището на с. Негован, която тръгва от площад „Лъвов мост“.

 

24.04.2023