„Виена Био Център“ отвори врати за 11 компании от София

Срещата се проведе по време на посещението на кмета Йорданка Фандъкова

Водещ научноизследователски институт в австрийската столица – „Виена Био Център“ – отвори врати за представители на 11 компании от София. Те бяха част от делегацията на Столичната община, водена от кмета Йорданка Фандъкова в австрийската столица, в която участва и зам.-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев.

Как се управлява клъстер от научноизследователски институти и компании, каква е ролята на община Виена в този проект, кои са най-новите постижения в областта на биохимията бяха основните въпроси на представителите на столичните фирми в областта на финансите, банковия сектор и биотехнологиите.

Компаниите бяха поканени от Столичната общинска агенция за инвестиции, а нейният директор Владимир Данаилов подписа ден по-рано документ за двустранно споразумение (City-to-City Agreement) с управителя на Бизнес агенция Виена Герхард Хирци. Подобен договор Агенцията има с Лондон, който също беше обсъден, и вече е действащ, по време на посещението на кмета Фандъкова в английската столица през октомври миналата година.

„Виена Био Център“, или както е известен VBC, съществува от около 30 години. В момента в него работят 1700 научни работници в сферата на биотехнологиите от над 70 страни и около 600 студенти. Центърът разполага с над 90 000 кв. м офиси и лаборатории. В момента VBC е асоциация от 4 научноизследователски института, 18 биотех компании, обслужващи компании и бизнес инкубатор. Сред учените там има и българи. Сред някои от постижения на Центъра е разработването на технология за 3D-модел на мозък от стволови клетки.

 

24.10.2018