„В тишината“ – театър на звука от Асен Аврамов на 15 юни„В тишината“ е оригинален музикален спектакъл, плод на сътрудничеството между композитора Асен Аврамов, режисьора Борис Радев и музикантите от ансамбъл MYX’D. Акцентът на творбата е музиката – красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Издишането на кларинета, пицикатото на цигулката, тайнственото тремоло на струните на пианото постепенно се наслагват, демонстрирайки процеса на зараждане на музиката от тишината. Сценичната интерпретация е допълнена от сценография, фотография, светлинен и звуков дизайн в търсене на многостранно сетивно изживяване на публиката. 

В столичния културен живот съществува нарастваща аудитория, която търси изкуството на днешния ден, затова и пространството, в което да бъде представен спектакълът, е много внимателно подбрано. Театрална работилница „Сфумато“ вече има репутация на експериментаторска сцена, но главно в сферата на театралното изкуство. Представянето на музикален концерт на сцената на „Сфумато“ дава възможност на редовната публика на театралната работилница да се идентифицира с изкуството по нов начин и да се запознае отблизо с творческата дейност на новосъздадения ансамбъл MYX’D.

Премиерата на „В тишината“ ще бъде на 15.06.2021 г. от 19:30 часа. Oсвен за присъстващите в залата, спектакълът ще да бъде излъчван и чрез онлайн стрийминг в реално време. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ и с любезното съдействие на Театрална работилница „Сфумато“. С подкрепата на Столична община – Столична програма "Култура".

MYX’D е камерен ансамбъл, ориентиран към съвременна музика. Музикантите от състава изповядват философията, че да служиш на музиката означава да я споделяш с много хора. Обединени от идеята да създават уникални преживявания за своите слушатели, членовете на MYX’D целят да поднесат класическата музика по спонтанен и интригуващ за възприятията на съвременния човек начин, както и отрано да закърмят най-малките слушатели в духа на това изкуство. Образователни концерти за деца и концерти за възрастни на нестандартни места са някои от посоките, в които MYX’D адаптира своя репертоар и изгражда своята изпълнителска стратегия.

В творческия процес на MYX’D особено се ценят новаторството и експериментирането. Всеки един от музикантите дава най-доброто от себе си, за да се създаде онази специална колективна енергия, която радва и вдъхновява както изпълнителите, така и слушателите. Петимата основатели на ансамбъла са двама цигулари, виолончелист, кларнетист и пианист. Техният артистичен път обединява образователен и професионален опит от най-добрите американски и европейски училища и университети, както и престижни изпълнителски организации от различни части на света – от Северна и Южна Америка до Европа и Южна Африка. 

31.05.2021