„Споделете музиката“ със Софийската филхармония в "Квадрат 500" (07.22. – 26.08.2021 г.)

„Споделете музиката“ със Софийската филхармония в "Квадрат 500"

За втора година с поредица концерти Софийската филхармония гостува в артистичното пространство на Националната галерия „Квадрат 500“. Концертите са част от лятната програма на филхармонията „Споделете музиката“ и са част от Календара на културните събития на Столична община.


Началото на 22 юли от 18:30 ч. поставя концертът на вокалния състав „Славяни“, наречен с романтичното име „Любовен калейдоскоп“. Както подсказва заглавието, това е концерт за любовта във всички измерения и времена – от Ренесанса до наши дни, от копнежа по любимата и обичта към Бога, до преклонението пред природните стихии и респекта към наследството на предците ни. Няма да липсват песни от филми, фолклор и поп музика. В програмата са включени творби от Сергей Рахманинов, Георги Златев – Черкин, Кристиян Бояджиев, Александър Бръзицов и др.

Домакините от Галерията предоставят възможността на всеки, закупил билет за концерта, да разгледа колекциите на "Квадрат 500" от 10:00 ч. до 18:00 ч. в рамките на деня на концерта. Наред с постоянните експозиции, събрали шедьоври на изобразителното изкуство, все още могат да се разгледат и „Лета“ на световноизвестната българска фотографка Елина Кешишева, 250 произведения из най-новото графично творчество на Ясен Панов и някои от най-интересните творби на известния графити артист Алекси Иванов.

На 5 август ефирните момичета от квартет „Флаутисимо“ и арфистката Весела Тричкова ще пренесат публиката в романтичния свят на Лео Делиб, Ектор Берлиоз, Румен Бояджиев-син и Раймонд Гио.
Романтичната линия продължава и на 12 август с концерта „Нежна е нощта“ на Иван Пенчев и Деница Димитрова. В програмата: творби от Арво Пярт, Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Жул Масне.

„Летни нощи“ на дамите от вокалния състав Bella Voce на 19 август ще покаже колко различно могат да звучат чувствата на една жена. Публиката ще чуе едноименните цикли на Берлиоз (Les nuits d'été) и Доницети (Nuits d'été à Pausilippe), раздлени в две части, за да подчертаят различната чувствителност на двамата композитори.

На 26 август струнен квартет „Филхармоника“ и техните “Игри на въображението“ ще представят творби от Антонин Дворжак – Цикъл "Кипариси", по стиховете на Густав Пфлегер Моравски, както и Морис Равел – Струнен квартет във фа мажор.

Входът за концертите е от бул. „Васил Левски“.
Билети са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.


21.07.2021