„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане до Копитото и обратно

 

Четвъртото издание отново помага на хората със специфични възможности да спортуват

 

Символичното начало бе поставено на Игликина поляна по време на традиционните „Споделени игри“, в които  деца в неравностойно положение получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

За четвърта поредна година „Споделените игри“ показаха, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество. Над 280 деца се включиха в спортния празник, организиран на Игликина поляна от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение „ПараКидс“ и дирекцията на Природен парк „Витоша“ с цел Празникът бе открит от Андрей Ковачев – евродепутат и член на групата на ЕНП. Приветствия към участници и присъстващи отправиха още представители на Природен парк "Витоша", сдруженията „Паракидс“ и Вертикален свят“, както и европейският юношески шампион по таекуондо Калоян Бинев – едно от лицата на инициатива „София – европейска столица на спорта“ за тази година. Всички те пожелаха на децата да се забавляват със спортните и туристически активности и благодариха за силната отдаденост на благородната кауза. След това символичният старт на 24-часовото бягане бе даден от Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ преди групата бегачи да се насочи към маршрута "Княжево" – Копитото, с инициативата „24 часа Копитото – CHARITY за децата шампиони“ за втора поредна година група смели атлети, подкрепящи "ПараКидс", правят опит за бягане в продължение на цяло денонощие, като целта тази година е набиране на средства за участие в Европейските летни игри за деца и младежи с увреждания "Emil Open", които ще се състоят от 22 до 25 юни 2022 в Бърно, Чехия. Фондация „София – европейска столица на спорта“ дари днес за каузата 500 лв., с които да подпомогне спортуването на децата със специални потребности.

За втора поредна година към участниците се включиха млади таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Продължи и сътрудничеството със Столична библиотека, която отново пренесе с „библиобусчето“ книгите в планината.

Децата получаваха безплатни абонаментни карти и илюстровани книжки, а за всеки имаше подарък раничка и специална грамота от партньорите от „Декатлон“.

 

 

06.06.2022