„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция „Кубратово“

През тази година  „Софийска вода“, част от „Веолия“, завърши строежа и въведе в експлоатация нов метан танк, с което увеличи с 25% капацитета за производство на зелена енергия при пречистването на отпадъчни води в столицата. Той е с обем 7000 куб. м (колкото 3 олимпийски басейна).

Съоръжението край Кубратово е второто по енергийна ефективност сред над 2500-те подобни, оперирани от „Веолия“, посочи регионалният директор на „Веолия“ за Българиоя Франсоа Деберг и подчерта, че компанията си е поставила за цел – екологичната трансформация. 

Благодарение на своите 5 метан танка, „Софийска вода“ успява да произведе повече зелена енергия, отколкото е необходима за функционирането на пречиствателната станция. Това позволява енергийната независимост на съоръжението .

Спестяват се и над 61 хиляди тона СО2 емисии годишно.

Метан танкът е част от Инвестиционната програма на „Софийска вода“, част от „Веолия“, в рамките на изминалия регулаторен период 2017 – 2021 г. Дружеството инвестира 6 млн. лв. като по този начин я прави един от първите примери за зелен енергиен преход и кръгова икономика у нас.

Днес регионалният директор на „Веолия“ за България Франсоа Деберг и изпълнителният директор  на „Софийска вода“ Васил Тренев представиха възможностите на новото съоръжение на зам.-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов. „Това е екологичен проект, защото метанът е един от най-агресивните парникови газове и в същото време възобновяем ресурс, които ние можем да използваме и за производство на електроенергия“ – каза зам.-кметът Барбалов.


Снимки: Аделина Ангелова

 

29.10.2021