„Раковски супергерой“ – детската книга на Столична община разказва без клишета за една от най-важните личности в историята ни

 

Столичната община издаде нестандартна детска книга, посветена на Георги Раковски. Заместник-кметът Мирослав Боршош, илюстраторът Ясен Григоров, редакторът Зорница Христова и малкият герой Андрей Младенов представиха изданието в Детския център на Столична библиотека.

В 36 страници „Раковски супергерой“ разкрива личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение. Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове. Работата по нея започва през 2021 г., когато със специална програма Столична община отбеляза 200 години от рождението на Г. С. Раковски. Изданието е инициатива на Столична община и изцяло финансирано с общински средства. Екипът кани Марин Бодаков за автор, а той предлага оригиналната идея за Раковски и неговата героична история да се разказва в диалог с 9-годишния Андрей Младенов. Зорница Христова довършва изданието като автор и редактор, след като Марин Бодаков внезапно почина.

„Децата ни живеят в по-различен от нашия свят, новите форми на общуване, в които са потопени, е важно да бъдат използвани, за да достига до тях информация и за българската история – леко, красиво, без фалшив патос, който толкова много се използва в ежедневието ни с всякакви цели“ – каза Мирослав Боршош.

„Основа на тази книга е искрен диалог, в който няма щампи и клишетата, които да пречат на децата. Нашата история заслужава един искрен разговор, какъвто направиха Марин и Андрей. Благодаря на Ясен, който улови точно тази форма на разговор, в който Раковски е основата, с който разказваме различните му качества и какво означава да си супергерой“ – каза Зорница Христова.

Илюстраторът Ясен Григоров разказа, че е подходил към книгата сякаш и той участва в разговора на Андрей и Марин Бодаков. „Вярвам, че тази книга щеше да хареса на Марин. Тя е в посоката, в която умовете ни се доближаваха често – игриво и шантаво, но винаги премерено и премислено. Харесва ми този негов подход и как заедно с Андрей разказват за един толкова сложен образ. Благодаря на Андрей, който е много важен за тази книга – той е провокатор на мисълта на Марин, благодаря му и за умните отговори!, –  каза художникът и се обърна и към заместник-кмета с благодарност за инициативата. – „Изключително съм благодарен на Столична община и на Вашия екип! За мен е необичайно, че институция подкрепя идеята по подобен лек начин да се разказват такива важни теми.“

Малкият Андрей разказа как по време на изложба, посветена на Раковски, Марин Бодаков му е предложил да напишат заедно книга за героя. Започнали да си пишат имейли – Марин питал, Андрей отговарял.

„За мен тази книга е важна, защото много деца могат да научат за Раковски по лесен начин. В книгата най-много ми харесва началото – когато с Марин се питахме най-много въпроси. Раковски е супергерой, защото е помагал на другите, помогнал е за освобождението ни“ – каза Андрей в разговор със заместник-кмета. Той споделял за създаването на книгата със своите съученици: „Тази книга, за разлика от учебниците по история, е направена така, че в нея човек, който знае за Раковски, говори за него. В учебника по история не се знае кой говори... Бих искал да има такива книги и за Левски, и Иван Вазов…“ – добави Андрей.

Научен редактор на „Раковски супергерой“ е доц. д-р Катя Станева, документите, включени в книгата, са предоставени от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училищата и библиотеките в София, екземпляри ще отпътуват и за български училища в чужбина.

 

 

16.06.2022