"Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" (изложба)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ реализира изложбата "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I". Официалното откриване е на 04 септември 2018 г. (вторник) от 18:00 ч. в зала "Временни изложби" на Музея (пл. "Бански" № 1).

Експозицията "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" представя непоказвана колекция от научни илюстрации на птици. Те са изпълнени в акварелна техника и са правени за орнитологичното издание „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“, излязло в 12 тома през 1905 г.

Колекцията съдържа около 400 илюстрации. Поради военните конфликти през първата половина на XX в. се смята, че е безвъзвратно изгубена. В действителност оцелява и принадлежи на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, наследил Княжеския естественоисторически музей.

В изложбата са представени 65 автентични акварела от колекцията с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842 – 1912 г.), Бруно Гайслер (1857 – 1945 г.), Отто Клайншмидт (1870 – 1954 г.) и др. Допълнително са показани 4 от общо 12 тома на изданието.

Друга гледна точка и интерпретация на темата за птиците се поставя чрез изложените декоративно-приложни проекти и рисунки на български автори. Включени са произведения на Иван Милев, Харалампи Тачев и др.

Приносът на цар Фердинанд I за развитието в България на посочените в изложбата области е огромен. Инициативността му води до създаването на редица национални научни институции. Заслугите му са разкрити посредством текстова информация и архивни фотографии. Включен е непоказван до момента официален портрет на българския монарх от художника Никола Михайлов.

Официалното откриване на изложбата "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" е в Регионалния исторически музей – София на 04 септември 2018 г. от 18:00 ч. Тя може да бъде видяна до 31 октомври 2018 г.

„Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ се организира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на: Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националния природонаучен музей, Националния литературен музей, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Националния политехнически музей, Държавна агенция „Архиви“, Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори, Аукционна къща „Енакор“ и издателство „Пенсофт“.
 


Image_1 – Полярна сова. Акварел. Джон Джерард Кьолеманс.


Image_2 – Малка бяла чапла. Акварел. Еди де Маес.


Image_3 – Малък воден бик. Акварел. Еди де Маес.

30.08.2018