„Попфолк хроники: Бели птици и куршуми“ на Малък градски театър „Зад канала“ на 29 юни в Парк-театър „Борисова градина“

На 29 юни в Парк-театър „Борисова градина“ спектакълът „Попфолк хроники: Бели птици и куршуми“ на Малък градски театър „Зад канала“ се впуска в търсене на историческата истина за „белите птици“ и „тъмните години“ от началото на Прехода.

В историята на всяка страна съществуват легенди. Тези легенди не е задължително да бъдат определяни единствено като добри или лоши, а да са се настанили трайно в умовете, спомените и културата на конкретната държава. За България най-новата историческа легенда са първите 15 години на прехода и тежките момчета с анцузи и оръжие в ръката, които изцяло доминираха българската действителност до средата на първото десетилетие на настоящия век. Някои ги наричат „мутри“, други „добре облечени бизнесмени“, трети „борците“, но, независимо кое наименование си изберем, всички знаем за какъв тип хора говорим.

Спектакълът „Попфолк хроники: Бели птици и куршуми“ си поставя една нелека задача –  чрез театъра да преоткрие специфичната реалност на 90-те години, когато грубата сила и улицата определяха начина на живот. Те определяха и музиката, а тя сякаш беше само една – попфолк. Златните години на този жанр, който превърна себе си в символ на прехода от изчезващия тоталитарен строй към мъглявите мечти за демокрация, обществено благоденствие и бързо лично забогатяване.

Попфолкът не е обикновен музикален стил, който успява да придобие популярност. Той се разви в културен мастодонт, превръщащ се в елемент не само от музикалната култура, а от цялостната народопсихология в България. Една от основните причини е именно връзката с новите лидери на организирана престъпност. Попфолкът обаче надживя много от своите най-ранни разпространители и покровители, за да достигне до това, което е днес – най-големият фактор в света на българския шоубизнес.

„Попфолк хроники: Бели птици и куршуми“ е вашата възможност да научите повече за една от най-големите легенди в историята на България – първите 15 години на прехода. Спектакълът предава дословно спомените на емблематични за периода изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най-скандалните му епизоди. Техните разкази са реалността на този период, която трябва да погледнем обективно в очите, за да я осъзнаем и да не робуваме на легенди – за някои страшни, за други наивно романтични, за трети – непознати.

 

 

25.06.2021