„Льо Фигаро“ със статия за София: „Защо не София? Артистичен и различен уикенд в столицата на България“

„Сложна културна мозайка“. София – място, привлекателно за туристи, със своите забележителности и „днес тя заслужава да бъде открита“. Това са думи в статия на „Льо Фигаро“, посветена на София.

Изданието представя българската столица през погледа на туриста с местата, които можете да видите, от древната античност, през Ренесанса до днешно време, с вкусните храни, които задължително трябва да опитате. Градът е едновременно един от най-древните в Европа и жив динамичен съвременен град.

  • „Ако в началото на ХХ век Албер Лондр е видял в София само едно спокойно градче, днес тя заслужава да бъде открита“.
  • Статията вижда пъстрото архитектурно богатство на града „Разноликата София“, събрал различни културни пластове.
  • „Религиозната София“ – от катедралата „Александър Невски“, храма „Света София“, дал името на града, и малката черква „Света Петка“.
  • „Червената София“ – знаците на социалистическия период.
  • „Артистичната София“ – От 2000 г. насам софийската култура е по-динамична, а благодарение на млади артисти София спокойно заема свето място на картата на световното изкуство.
  • „За да усетите вкуса на София, трябва да опитате кухнята! Богата и разнообразна, тя е живо свидетелство за гръцкото, турско и славянско влияние, които съставят българската идентичност. Продуктите са много пресни, обикновено местно производство и на съвсем достъпни цени. Невъзможно е да не се влюбите.“

Цялата статия можете да прочете ТУК.

 

15.04.2021