"Кафе с претенция" в парк-театър „Борисова градина“

 

На 2 септември от 20:00 ч. на сцената на парк-театър „Борисова градина“ можете да гледате театралния спектакъл "Кафе с претенция" на Театър „Българска армия“.

Автор: Георги Марков
Постановка: Иван Урумов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Дони – Добрин Векилов
Участват: Иван Радоев, Моньо Монев, Юлиан Вергов

„Кафе с претенция” не е първоначалното заглавие на Георги Марков. За пръв път комедията е отпечатана през 1965 г. в издание на Комитета за култура като „Ние, котараците” – заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър „Трудов фронт”, с актьора Юрий Яковлев. За съжаление, същата година Театърът затваря и до премиера така и не се стига.

През 1966 г. в сп. „Театрална библиотека” пиесата на Георги Марков е публикувана със заглавието „Кафе с претенция”. Интересно е, че дори тази безобидна комедия, обрисуваща една провалена „свалка” на трима типични представители на градската бохема от периода на 60-те години в София, предизвиква много коментари и противоречиви оценки. Някои съвременници на епохата виждат себе си в образите на героите, за които емблематичните по онова време заведения – кафето на „Кристал”, „Прага”, „Астория” ... са не само места за срещи, а и сцена за лична изява пред дамите от градския елит.

Билети ще намерите на: https://www.eventim.bg/bg/artist/park-teatr-borisoba-gradina-139/profile.html
 

01.09.2021