РИМ – София представя изложбата „Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско“ (05.11.2020 – 28.03.2021)

„ХРАНИ ДУША, ДА ТЕ СЛУША.
ХРАНЕНЕТО В СОФИЯ И СОФИЙСКО“

(изложба)

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско“. Експозицията обхваща периода от края на XIX до средата на ХХ в. Открива се на 5 ноември 2020 г. с възможност за разглеждане от 15:00 до 18:00 ч. при спазване на противоепидемичните мерки.

Изложбата „Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско“ разглежда хранителните навици и порядки на жителите на столицата. Проследява влиянията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и изследователи, за да разкрие реалното положение.

Условно временната експозиция е разделена на два периода – от Освобождението на България (1878 г.) до края на XIX в. и от началото на ХХ в. до 40-те год. Сред засегнатите теми са: техники на приготвяне, рецепти, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с различни чужди култури.

Разгледано е храненето, осъществявано в дома. Проследява се пътят от традиционната софра с едно ястие до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те год. на ХХ в. с автентични предмети: електрическа печка, предвестник на съвременния хладилник, оригинални рецепти, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.

Поставен е контрапункт с храненето на обществени места. Засвидетелствано е освен пространствено и разделение във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти за средната класа; ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.

Акцент в експозицията е маса, подредена по каноните на организираните в Двореца тържествени обеди. Съдовете, приборите, дори листовете с менютата, говорят за финеса на отминалата епоха.

Изложбата се намира в зала „Временни експозиции“, етаж 2, в сградата на пл. „Бански“ 1. Достъпна е за разглеждане в периода 5 ноември 2020 – 28 март 2021 г. Посещенията се осъществяват при спазването на всички противоепидемични мерки.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на: Националния политехнически музей, Софийската градска художествена галерия, Държавна агенция „Архиви“.
 


 

 

03.11.2020