Чистият въздух зависи от всеки един от нас

„Чистият въздух зависи от всеки един от нас“ е кампания на Столична община за насърчаване екологичното придвижване в градска среда

С кампанията си „Чистият въздух зависи от всеки един от нас“ Столичната община се обръща към хората, които активно шофират лични автомобили, призовавайки ги да използват летния сезон и да изпробват алтернативите на градско придвижване. Лице на кампанията е певецът и актьор Орлин Павлов. 

Изследванията сочат, че 57% от замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е причинено именно от трафика. Същевременно градът ни е европейската столица с най-много коли на глава от населението. В 70% от колите в София се движи само по един човек, а само 11% от столичани ходят пеш на работа.

„Много голяма част от активно каращите коли не са се возили от години с градски транспорт и допускаме, че впечатленията са им доста различни от това, което е реалността в момента. Голяма част от градския транспорт е обновен в последните години и той, заедно с метрото, представлява една от най-големите инвестиции за по-чист въздух и по-зелен град“ – призовава зам.-кметът по околна среда в София Йоана Христова.

Вече 60% от градския транспорт на столицата е с нулеви вредни емисии, като 40% от автобусите са нискоемисионни. С доставката на още 60 нови автобуса на природен газ и на 20 електробуса 70% от автотранспорта ще е обновен. 

Метрото е най-бързият, удобен и екологичен градски транспорт. Всеки ден с него пътуват над 350 000 души, а с пускането на третата линия с него ще се придвижват половин милион души днeвно. То намалява времето за пътуване на хората, които го използват, с между 50 – 70%. Любопитен факт е, че тези, които пътуват с него, изгарят 43 800 калории годишно. Всяка година метрото спестява 75 000 тона вредни емисии, а с пускането на третата линия – 90 000 тона.

Веломрежата в столицата пък е с дължина над 55 км, като предстои да се пуснат и велосипеди под наем от 33 стоянки в центъра.

Клиповете от кампанията можете да видите тук:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02.07.2018