#BG10xEU Хакатон започва утре, 12 май, в 9:30 в Експериментариума на София Тех Парк

Инициатори на събитието по повод 10 г. членство на България в ЕС са Представителството на ЕК у нас и Столична община, а основен организатор е Асоциация за развитие на София в партньорство с Фондация Webit, Софтуерния университет и Upnetix.

В хакатона се включват повече от 40 отбора с над 300 участници. Най-младите състезатели са 15-годишни ученици, а най-опитните – учени на 69 години. Отбори са сформирали студенти от Софийски университет, Бургаски свободен университет, Техническия университет - София, Русенски университет, Нов Български университет, Технически университет – Габрово, Софтуерен университет, ученици от ТУЕС и НПМГ от София, ППМГ „Акад. Никола Обретенов“ и ГПАЕ „Гео Милев“ от Бургас, частни фирми, неправителствени организации и много независими участници. Освен от София, състезателите идват от Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив, Добдич, Каварна, Стара Загора, Тръстеник. Те разполагат с 24 часа, за да разработят технологични решения в областите образование, устойчивост или друго предизвикателство на 21 век.

“Хакатонът показва някои от основите, върху които информационните и комуникационните технологии се развиват в София и страната – работа в екип, дигитални умения, страст за нови и интересни решения, готовност от страна и на администрацията, и на бизнеса да подкрепят хората с идеи,” заяви кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.  

Г-жа Фандъкова, ръководителят на Представителството на ЕК в България г-н О. Златев, И. Захариева от МТел, Пламен Русев Фондация Webit ще приветстват участниците на официалното откриване в 9:30ч. на 12 май София Тех парк, зала Експериментариум.

Отборите ще работят по проектите си от 10:30 на 12 май до 10:30 на 13 май. Те ще бъдат подкрепяни от екип от ментори – специалисти по програмиране, дизайн, бизнес модели, мобилни технологии и приложения, предприемачество, както и експерти в областите образование и устойчиво развитие. Екипите, достигнали до създаване на минимален жизнеспособен продукт, ще се представят пред журито от 10:45 на 13 май. Очаква се наградите да бъдат връчени около 13 часа на 13 май.

За повече информация: Деница Лозанова, 0879 651040, d.lozanova@sofia-da.eu, или на http://fond.sofia-da.eu/bg/

11.05.2017