„30 г. рандеву с Франция“ – Френският институт в България чества своята 30-годишнина (отменено)

Публикувано на 15.10.2021 г.

Поради новите противоепидемични мерки, на 16 октомври на "Славейков" няма да има събития.


„30 години рандеву с Франция“ – Френският институт в България чества своята 30-годишнина

Френският институт в България чества своята 30-годишнина с богата програма от събития от 12 до 21 октомври. Кулминацията ще бъде на 16 октомври, когато Институтът, в партньоство с Посолството на Франция в България и Столична община, събира приятелите на френския език и култура на площад „Славейков“ за празненства, които ще продължат през целия ден.

Събитието тази година преминава под мотото: "30 години рандеву с Франция". Романтичната закачка с българското изписване на френската дума за „среща“ е вдъхновена от желанието на организаторите да предложат близка среща с френския език и култура на всички минали, настоящи и бъдещи приятели и партньори на институцията.

За да отпразнува подобаващо тази важна годишнина, на 16 октомври в 10:00 ч. Френският институт в България организира Ден на отворените врати, в рамките на който посетителите ще могат да надникнат зад кулисите на емблематичната сграда на площад „Славейков“, където той се помещава от 2014 г. насам. 

Артисти, които през годините са изградили силни връзки между България и Франция, като Вера Шандел и "Ангел Заберски Трио" с техния спектакъл JAZZ Boudoir, ще излязат на сцената, издигната на площад "Славейков". Редом до тях ще застанат и художествените формации на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и 17. СУ „Дамян Груев“, които ще представят своя флашмоб спектакъл.

В духа на френската традиция, фанфарната група Le Snob ще изпълни и своя хореографски и музикален спектакъл Glissendо.

В останалите дни от честванията са включени още: изложбата „Следи от империи“ на френския urbex фотограф Тома Жорион в галерия Synthesis, лекцията на Софи Дюпле, куратор на изложбата "Кристо и Жан-Клод. Париж!" в Центъра "Помпиду", както и спектакълът Itmahrag на компанията Olivier Dubois, част Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2021. В рамките на своето университетско и научно сътрудничество, в партньорство със Софийския университет "Св. Климент Охридски", Институтът съорганизира Франкофонските правни дни 2021 г.

По повод годишнината ще бъде публикувана и книга, посветена на всички онези личности, които от 1991 г. пишат историята на Френския институт в България.

Програма на 16 октомври, площад "Славейков":

10:00 – 14:00 ч.: Ден на отворените врати

Представяне на езиковите курсове, ателиета за най-малките, тематични ателиета на френски език, среща с учителите по френски език на Института, представяне на занималнята за деца, учебните зали и медиатеката на Института. Среща с партньорите на Френския институт в България

16:00 ч.: Прожекция на анимационен филм за деца от 3 до 6 години

16:00 – 16:30 ч.: Флашмоб на учениците от 17. СУ "Дамян Груев"

16:30 – 16:45 ч.: Изпълнение на френски песни от учениците от 9-а Френска eзикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин"

16:45 – 17:30 ч.: Концерт JAZZ Boudoir на Вера Шандел и "Ангел Заберски Трио"

19:00 ч.: Хореографски и музикален спектакъл Glissendo на фанфарната група Le Snob

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

12.10.2021