120 ЛИЦА на Хубен Черкелов в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата 120 ЛИЦА на Хубен Черкелов. Тя се организира от Сдружение "Проект А" и е разположена в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария- Луиза" 16). Официалното откриване, съпътствано от ОТКРИТ УРОК, е на 24 април 2018 г. (вторник) от 18:30 ч.

120 ЛИЦА съдържа 120 едноформатни живописни произведения. Те са изпълнени в акрил и техника, разработена и реализирана от художника Хубен Черкелов. Изобразени са известни личности – както реални, така и легендарни.

Изборът на образите е направен на база на портрети, използвани за отпечатване върху парични знаци. Сега по обратния път Хубен Черкелов извежда лицата от парите и свръхтиражните изображения отново върху художественото платно. Той подчинява всички 120 образа на единна естетическа линия.

Сред портретите могат да се видят тези на: Захари Зограф, Константин Бранкузи, Иван Вазов, Бенджамин Франклин, Гьоте, Галилей, Иван Милев, Александър фон Хумболт, Йосип Броз Тито, Джон Адамс, Кортес, Алберт Айнщайн, Веласкес, Коперник, Белини и др.

Специално за откриването се организира и ОТКРИТ УРОК на тема: "Неизвестните известни лица в историята". Той ще бъде изнесен от Емил Джасим. По време на урока ще се разискват любопитни въпроси: Как се появяват банкнотите?; С какво свързваме определени исторически личности?; Кои банкноти носят образа на Ханибал?

Изложбата на Хубен Черкелов в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза" 16) се организира от Сдружение „Проект А“ в партньорство с Регионалния исторически музей – София. Осъществява се с подкрепата на Столична община и Аерогара София. Проект 120 ЛИЦА се реализира с финансовата подкрепа на „Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Националния фонд „Култура“.

24.04.2018