“Екоравновесие” с кампания за отговорно отношение към безстопанствените животни и домашните любимци


Столичната община и ОП “Екоравновесие” обединяват усилия в две основни екологични  инициативи – увеличаването на зелената система чрез масово залесяване в рамките на “Новата гора на София” и отговорното отношение към безстопанствените животни.

По време на откриването на пролетното залесяване “Новата гора на София” на 13 април, 11 ч., край с. Негован ще бъде изграден кът на “Екоравновесие”. Всеки, който се включи в засаждането на дървета, ще може да разбере повече за политиките към безстопанствените кучета: защо все още срещаме бездомни кучета, каква е дейността на “Екоравновесие”, как да бъдем отговорни собственици на нашия домашен любимец.

Доброволци към общинските приюти ще разговарят с посетителите защо и как да предотвратим безконтролното размножаване на домашните любимци и как можем да си осиновим куче от общински приют.

Всеки един може да стане част от устойчивото решение на проблема с бездомните кучета като прояви отговорно отношение: докато не се реши проблемът с притока на кучета от домовете на хората, няма да се намали броят на тези по улиците на София.
Това може да стане единствено, като се спре безразборното им размножаване и изхвърляне на улицата. Силно насърчаваме осиновяването от общинските приюти от хора, подготвени да носят отговорността за същество, което е силно зависимо от тях, изисква ежедневни грижи, но се отплаща с безрезервна обич. По този начин би се намалил броят на настанените там кучета, който в момента е над 1 500. През миналата година едва 644 са били осиновени, в сравнение с 1437 през 2021.

Усилията на Общинското предприятие са насочени към намаляване на популацията чрез кастрация на безстопанствените кучета, както и безплатна кастрация на дворни кучета. Насърчаваме осиновителската активност на хората, които искат да имат свой домашен любимец   

============================================================

На снимките:

Панчо дойде преди три години в приюта в Сеславци и беше много страхлив. С месеци доброволците не можеха да го погалят. Видеше ли повод или нагръдник, започваше да се удря в стените на клетката от ужас. С много търпение, лакомства и присъствие на доброволци всяка събота той се довери на хората. Мина много време преди да посмее да напусне клетката и да се разходи по тревата. Панчо лесно може да бъде част от нечие семейство и да води нормален живот.

Томи е роден непосредствено преди да бъде настанен в приюта. Млад, жизнен и, за съжаление, непознаващ нищо друго, освен клетките в приюта. Доброволците не допуснаха да потъне в себе си чрез упорити уроци. Днес Томи вече не е куче на приюта, защото намери своя човек.

Бебетата вече не са бебета. Те пораснаха в приюта. Каква е тяхната история трудно може да се каже. Може би са били изоставени и подхвърлени в кашон. Нека да не позволяваме повече кутрета да растат в малките затворени пространства – те имат нужда от дом, а ние – от обич.

12.04.2024