"Да се лее Коледа": Коледна украса с кауза на "Малките пет кьошета"


За трета поредна година "Малките 5 кьошета" влизат в коледната визитка на столицата с уникална украса и важно послание. Каузата тази година е опазването на биоразнообразието на водния свят, а героите на коледната украса са огромна костенурка, кит, октопод и медузи, които ще бъдат представени за първи път на софиянци на 11 декември.

Водните герои ще надничат от петте кьошета, обединени от мотото "Да се лее Коледа", за да напомнят за проблемите на водното и природно биоразнообразие. Коледната украса е изработена от екосъобразни и рециклируеми материали в тон с политиките за устойчиво развитие на инициаторите.

"Преди три години започнахме инициативата за коледна украса с кауза като кулминация на зелените ни активности през годината. През първата година главните герои в нашите проекти бяха пчелите, през втората — застрашените диви животни, а сега ви представяме вълнуващите морски обитатели. Целта е да се замислим и да си представим какъв би бил светът ни без тях, защото както градът, така и планетата са наш безценен дом, за който трябва постоянно да се грижим" – споделя Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Изненадващата морска инсталация ще бъде открита официално в 18:30 ч. на 11 декември с концерт на живо от балкона на "СлънцеЛуна", специални светлинни ефекти, пресъздаващи морско дъно, светване на цялата коледна украса и празник за посетителите и квартала. В продължение на цял месец необичайната декорация ще радва жители и гости на града с пъстрия подводен пейзаж, който ще сменя изцяло облика си вечерта, оживявайки в разноцветни светлини. И тази година съседите и местните търговци от кръстовището на "Малките 5" ще се включат в празничната кампания, домакинствайки различни събития от програмата.

Само за двете години, в които картите Wildlife Impact съществуват в България, вече повече от 120 000 потребители са избрали да се включат в кампанията за опазването на над един милион застрашени от изчезване животински и растителни видове. До 2030 г. този проект цели да подпомогне опазването на биоразнообразието в територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4.5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

 

11.12.2023