"Европейски музикален фестивал" представя музикалнотанцовия спектакъл "Европа танцува"


На 17 май (петък) от 18:30 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" (под куполите на "Ларгото") "Европейски музикален фестивал“ представя колоритния музикално-танцов спектакъл "Европа танцува".

Събитието стана традиционна част от програмата на фестивала и вече за осми път ще събере на една сцена представителни младежки танцови ансамбли от София. Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще поднесат богата и разнообразна програма с изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове.

Основен партньор за концерта е Общински културен институт Дом на културата "Средец", който отбелязва 50-годишен юбилей и се представя чрез участието на своите елитни състави: танцов ансамбъл „Здравец“, за чиято подготовка се грижат Георги, Александрия и Божидара Стоянови; детско-юношески танцов ансамбъл "Средец" с ръководители Ива Търнева и Николай Илиев. С изящни изпълнения на свои възпитаници ще се включат също Балетна школа "Маша Илиева" и Балетна студия "Алиса", които също развиват дейността си в Дом на културата "Средец".
В събитието ще участват таланти от различните формации на Националния дворец на децата, в които софийските младежи откриват възможности за развитие на своите художествени умения. Това са Балетна школа "Алегрета" с ръководител Илина Агова, клуб по спортни танци "Стил" с хореограф и преподавател Анелия Серафимова, Студио за модерен балет "Цветни мечти" с ръководители: Борислава Бечева-Георгиева и Снежана Бечева, балетно студио "Макове" с преподавател Евелина Желева, както и детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Изворче", ръководен от Симона Андонова и Радослав Тодоров.

Тази година спектакълът "Европа танцува" е под мотото: "За чиста природа", поставяйки като съпътстваща тема опазването на околната среда. В събитието ще участват ученици активисти от Младежка екологична организация "ПанГея", които ще запознаят публиката с възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък и малките стъпки, които всеки отделен човек, още от най-ранна възраст, може да предприеме в тази насока. Водеща на събитието на 17 май ще бъде певицата от Националния музикален театър "Стефан Македонски" Елица Красимирова, а автор на сценария е Александър Мутафчийски. Входът за концерта е свободен.
24-ото издание на "Европейски музикален фестивал" се организира от "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община.

15.05.2024